Китай не иска засилване на напрежението в търговските отношения със

...
Китай не иска засилване на напрежението в търговските отношения със
Коментари Харесай

САЩ и Китай възобновяват ключови търговски преговори

Китай не желае усилване на напрежението в комерсиалните връзки със Съединени американски щати, съобщи през днешния ден представителят на китайското комерсиално министерство Гао Фън, представен от Асошиейтед прес.

Пред публицисти Гао Фън добави, че страната му се надява Съединени американски щати да оказват помощ за решаването на случая с китайската софтуерна компания Зет Ти И (ZTE Corp), на която й бе неразрешено да търгува с американски снабдители.

Днес по-късно във Вашингтон Съединени американски щати и Китай ще възобновят деликатните си договаряния по комерсиалните разногласия. Ако те се провалят, има заплаха след по-малко от седмица да влязат в действие оповестените американски наказания, заяви Франс прес.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин ще управлява диалозите с китайската делегация, ръководена от вицепремиера Лю Хъ. Преговорите ще се водят през днешния ден и на следващия ден във Вашингтон.

Лю Хъ, който е непосредствен на президента Си Цзинпин, и дава отговор за икономическата политика на азиатския колос, към този момент организира първи кръг от договаряния в Пекин с американската делегация, водена от Мнучин, който не докара до забележителен прогрес в търсенето на решения.

Администрацията на президента Доналд Тръмп се надява, че договарянията с Китай ще доведат до ребалансиране на двустранните стопански връзки, разгласи нощес пресслужбата на Белия дом.

Тръмп не един път е заявявал, че не приема гигантския външнотърговски недостиг в търговията с Китай, който, по думите му, е достигнал 500 милиарда $ годишно. На 22 март президентът на Съединени американски щати подписа меморандум, който планува да бъдат приложени комплекс от ограничения против " нечестната " комерсиална политика на Пекин, чиято същина е да принуждава американски компании да дават технологията си и интелектуалната си благосъстоятелност на китайския предприятия.

На 3 април Вашингтон разгласи проекти да наложи мита от 25 % на 1300 артикули, внасяни от Китай, чиято обща стойност е 50 милиарда $. В отговор Пекин реши да вкара мита от 25 % върху вноса на американски коли и селскостопанска продукция като общо тези наказания биха засегнали 106 типа продукта. След това Тръмп разпореди да се приготви нов лист на вносни китайски артикули на обща стойност 100 милиарда $, които да бъдат облагани с спомагателни мита.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР