Китай купува златни акции в местните подразделения на китайски технологични

...
Китай купува златни акции в местните подразделения на китайски технологични
Коментари Харесай

Китай придобива златни акции в Alibaba и Tencent

Китай купува златни акции в локалните подразделения на китайски софтуерни колоси, откакто държавното управление се отхвърли от строгите санкции и наказания, чиято цел беше да се лимитират най-големите софтуерни групи в страната, само че отблъснаха задграничните вложители. Вместо това Пекин придобива миноритарни дялове в локалните интервенции на софтуерните компании, което им дава надзор над наличието, предавано в страната, оповестява Financial Times. Обикновено става дума за 1% в основни структури на софтуерните групи, като златната акция дава право на държавното сдружение да има специфични права върху избрани бизнес решения.

В Китай тези скъпи бумаги са известни като " специфични управнически акции " и от 2015 година са се трансформирали в инструмент за оказване на въздействие върху частни компании, разпространяващи вести и наличие. Това е била задачата на китайския интернет регулатор, който предходната седмица е придобил дял в едно от подразделенията на Alibaba, декларират пред FT двама души, свързани с тематиката. Според публични данни на 4 януари конструкция от държавния капиталов фонд, основана от Cyberspace Administration of China (CAC), е придобила 1% от дъщерното сдружение на Alibaba - Guangzhou Lujiao Information Technology. CAC е купил акциите, с цел да ускори контрола върху наличието в стрийминг услугата Youku и уеб браузъра UCWeb, настояват източниците, а като част от договорката подразделението също по този начин назначи нов член на управителния съвет.

Все още се разискват детайлите какво ще има в държавния проект за придобиване на златни акции в Tencent, само че ще включва дял в едно от главните дъщерни сдружения на групата в Китай, оповестява изданието, базирайки се на трима души, осведомени с въпроса.
Реклама
Друго лице, близо до Tencent, е декларирало, че групата упорства за държавна конструкция от Шънджън, където се намира централата на компанията, да придобие акциите, вместо да притегли основания в Пекин държавен капиталов фонд, който купи акции в подразделенията на Alibaba, ByteDance и Weibo. Според двама източници ръководители в китайския уебсайт за видеострийминг Bilibili упорстват държавна конструкция в Шанхай да придобие дялове в едно от дъщерните ѝ сдружения.
Детайли по отношение на златните акции вByteDance
Документи, до които е получил достъп FT, разказват в детайли по какъв начин работи съглашението за златните акции в ByteDance. Свързан със CAC фонд дружно с две други държавни групи са платили 2 млн. юана за 1% в Beijing ByteDance Technology. Те са придобили акциите посредством сдружението WangTouZhongwen (Beijing) Technology, което печели правото да номинира един от тримата шефове на Beijing ByteDance. Служителят на комунистическата партия Ву Шуган е назначен в борда, който в продължение на няколко години оглавява отдела на CAC, контролиращ онлайн мненията.

В ролята си на шеф на главното китайско поделение на ByteDance Ву Шуган има право на глас във връзка с неговата " бизнес тактика и капиталови проекти ", всяко обединение или придобиване, систематизиране на облагата и право на надзор на наличието.

Макар че другите двама шефове могат да се опълчват на Ву по някои въпроси, уставът на компанията демонстрира, че Ву е получил правото да управлява наличието на медийните платформи на ByteDance, включващи новинарския агрегатор Jinri Toutiao и Douyin, китайската версия на TikTok, както и да назначава основния редактор на групата. Той също по този начин е получил и правото да ръководи " комитета за сигурност на наличието ", основан в границите на Beijing ByteDance, или да назначава ръководителя на комитета. Заседанията на управителния съвет би трябвало да се организират най-малко един път на тримесечие или когато Ву предложи.
Реклама Свързани публикации Джак Ма се отхвърля от контрола на финансовата си компания Ant Group 8 януари 2023, 10:57 Европа се сблъсква с проблеми при одобряването на пазара на чипове 29 декември 2022, 11:47 Китай обезпечава помощ от 143 милиарда $ за фирмите за чипове 14 декември 2022, 10:47 Apple ще употребява чипове, създадени в Съединени американски щати, за първи път от съвсем десетилетие 8 декември 2022, 12:07 Alibaba и Tencent ще оказват помощ на Китай с дизайна на чипове 6 декември 2022, 10:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР