Китай извършва кибершпионаж, като се опитва да използва социалните мрежи

...
Китай извършва кибершпионаж, като се опитва да използва социалните мрежи
Коментари Харесай

Германското разузнаване предупреди за засилен кибершпионаж от Китай

Китай прави кибершпионаж, като се пробва да употребява обществените мрежи за основаване на източници на информация измежду депутатите и служителите. Китайските хакери пък все по-често атакуват европейски компании, съобщи началникът на немското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според ръководената от Маасен организация над 10 000 немски жители са обект на интереса на китайски разузнавачи, които се показват като консултанти, търсачи на фрагменти или откриватели . Те употребяват изключително постоянно обществената мрежа " Линкд Ин ".

" Това е необятен опит за навлизане в някои съответни парламенти, министерства и държавни организации ", сподели Маасен.

Германското контраразузнаване е основало специфичен екип, който е проучвал в продължение на девет месеца подправени профили в обществените мрежи. Агенцията показа пред публицисти осем от най-използваните от китайските шпиони подправени профили - с имена като Лили У, Летисия Чен или Алекс Ли. Те имат впечатляващи биографии, стотици контакти и привлекателни фотоси на млади експерти. Някои от тях имат измежду контактите си високопоставени дипломати и политици от няколко европейски страни.

Контраразузнаването назова и шест организации, които са употребявани от китайските разузнавачи, с цел да прикриват дейностите си. Засега няма коментар от посочените организации.

Освен това Маасен предизвести, че китайски кибергрупи пробват да заобиколят онлайн отбраните на фирмите, като правят хакерски атаки против айти специалисти или други лица, работещи за доверени компании. След това в мрежите на организациите, към които китайските кибершпиони демонстрират интерес, се популяризира злотворен програмен продукт, който е сложен за разкриване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР