Китай изстреля с ракета носител Чанчжън-5 космическия апарат Чанъе-5, който

...
Китай изстреля с ракета носител Чанчжън-5 космическия апарат Чанъе-5, който
Коментари Харесай

Китай изстреля апарат, който да донесе на Земята материал от Луната

Китай изстреля с ракета притежател Чанчжън-5 галактическия уред Чанъе-5, който ще донесе на Земята материал от нейния натурален сателит Луната, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

В случай на триумф задачата ще бъде първата за последните 44 години на страна, осъществила план за превозване на геологически мостри от повърхността на Луната, показват организациите.

Ракетата притежател бе изстреляна в 4,30 ч. локално време (22,30 ч. българско време), както беше планувано по график. Ракетата с апарата, носещ името на китайската богиня на Луната, потеглиха от галактическия център Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. Според специалисти китайската лунна задача може да проправи път и за донасяне на проби от Марс и даже за лунна задача с хора.

Целта на задачата на Чанъе-5 е да доближи със сонда на 2 метра под лунната повърхнина и да загребе към 2 кг скали и други парчета, които да бъдат върнати на Земята. За задачата апаратът включва четири модула - за престояване в орбита, за кацане, за политане и за връщане на Земята.



Китайски галактически апарати са кацали към този момент два пъти на Луната и това бяха задачите Чанъе-3 и Чанъе-4. По време на тези задачи ва Луната кацнаха китайски отдалечено ръководени роботчета.
Настоящата задача Чанъе-5 беше отлагана на няколко пъти.

Апаратът ще пътува до Луната три дни и на повърхността на Луната ще има малко време. Той може да остане там единствено едни лунен ден или към 14 земни дни, защото на него липсват радиоизотопни отоплителни тела, които да му оказват помощ да преживее ледените нощи на естествения земен сателит.

Според представителя на задачата Пъй Чжаоюй доставката на лунен материал може да стане до 23 дни, съобщи ТАСС. Очаква се кацането на Луната да е в края на ноември, а връщането на пробите на Земята да е първоначално или средата на декември, добавя Франс прес.

Китай влага милиарди в галактическата си стратегия, с цел да догони Европа, Русия и Съединени американски щати. Пекин прати астронавт в Космоса през 2003 година и възнамерява да сътвори галактическа станция до 2022 година, а да прати човек на Луната до десетина години.

Първата задача за лунен материал беше осъществена през 70-те години на предишния век от Съюз на съветските социалистически републики. Става дума за непилотируема задача Луна-24, изпълнена през 1976 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР