Китай и САЩ се договориха да проведат търговски преговори на

...
Китай и САЩ се договориха да проведат търговски преговори на
Коментари Харесай

Китай и САЩ ще подновят търговските преговори в началото на октомври

Китай и Съединени американски щати се договориха да проведат търговски договаряния на високо равнище при започване на октомври във Вашингтон, разгласи в четвъртък Китайското министерство на търговията на фона на опасенията, че ескалиращата комерсиална война може да провокира световна икономическа криза, съобщи Ройтерс.

Съобщението последва извършен по-рано денем телефонен диалог на китайския вицепремиер Лю Хъ с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и с министъра на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин, се споделя в известие на уеб страницата на Министерството на търговията на Китай. Управителят на китайската централна банка И Ган също е взел присъединяване в извършените телефонни диалози.

" И двете страни се съгласиха, че би трябвало да работят дружно и да подхващат на практика дейности, с цел да основат положителни условия за съвещания ", уточни министерството.

Търговските екипи от двете страни ще проведат диалози в средата на септември преди договарянията на високо равнище при започване на идващия месец, добави Министерството на търговията.

Говорител на кабинета на американския търговски представител удостовери пред Ройтерс, че Робърт Лайтхайзър и Стивън Мнучин са разговаряли с Лю Хъ и уточни, че те са се съгласили да проведат " в идващите седмици " търговски диалози на министерско равнище във Вашингтон.

Опитите за възобновяване на комерсиалните договаряния са факт, откакто Вашингтон стартира да постанова от 1-ви септември мита от 15% върху спомагателен китайски импорт на стойност 112 милиарда $, до момента в който Китай стартира да вкарва мита от 5% върху вноса на недопечен нефт от Съединени американски щати като част от опасността на Пекин за контрамита на стойност 75 милиарда $.

Пекин също по този начин подаде тъжба против Съединените щати в Световната комерсиална организация по отношение на новите американски мита по отношение на стоките внасяни от Китай.

Съединените щати пък възнамеряват да усилят от 1-ви октомври и тарифната ставка до 30% от към този момент настоящото 25%-но мито върху вноса на китайски артикули на стойност 250 милиарда $.

Американският президент Доналд Тръмп предизвести във вторник, че ще бъде " по-неумолим и непоколебим " по отношение на Пекин през втория си управнически мандат, в случай че комерсиалните договаряния се проточат до президентските избори в Съединени американски щати през есента на 2020-а година. Това от своя страна ускори опасения на международните финансови пазари, че продължаващите търговски разногласия сред Вашингтон и Пекин могат да провокират икономическа криза в Съединени американски щати.

Китайските водачи ще имат много напълнен график през идващия месец, подготвяйки се за празнуването на Националния ден на 1-ви октомври. Те също по този начин ще проведат основна среща през октомври, на която да обсъдят подобряването на ръководството и " усъвършенстването " на социалистическата система на страната - повече от година след провеждането на последната сходна среща, оповестиха държавни китайски медии, представени от Ройтерс.

Днешната вест за възобновяване на комерсиалните договаряния на високо равнище при започване на октомври способства за инвеститорският риск-апетит на международните финансови пазари, който стартира да набира скорост през вчерашната търговия на фона на отслабващи геополитически напрежения свързани с Хонконг, Англия и Италия.

Азиатските тържища задълбочиха възходящото си придвижване, като японският фондов показател Nikkei набъбна с 2,12%, главният китайски показател Shanghai Composite - с 0,96%, южнокорейският Kospi - с 0,82% и австралийският показател ASX 200 - с 0,92%.

Индексът на хонконгската борса Hanг Seng се намали с 0,51% след вчерашен растеж с близо 4%, като вложителите се питат, дали новите отстъпки на управляващите в Хонконг ще сложат края на многомесечните митинги на острова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР