Китай е похарчил 240 млрд. долара, за да спасява страни,

...
Китай е похарчил 240 млрд. долара, за да спасява страни,
Коментари Харесай

Китай е похарчил $240 млрд. за спасяване на затънали в дълг към него страни

Китай е похарчил 240 милиарда $, с цел да избавя страни, които не се оправят със заемите, получени по плановете от самодейността му " Един пояс, веднъж ".

Това сочат нови данни от изследване на откриватели от Световната банка, AidData, Harvard Kennedy School и IfW Kiel (Института в Кил за международна икономика), от " Гардиън ". Според проучването подкрепяни от страната банки са дали избавителни пакети на 22 страни, измежду тях Аржентина, Пакистан, Шри Ланка и Украйна.

Според тези данни близо 80% от помощта е дадена след 2016 година, а единствено през 2021 година доближава 40 милиарда Тъкмо в интервала след 2016 година понижава финансирането за инфраструктурни планове от самодейността, отпускано от Китай. Наблюдава се внезапен спад от двата съществени китайски кредитора, Chinese Development Bank и Export-Import Bank of China: от 87 милиарда през 2016 година до 3.7 милиарда през 2021 в.

Китай се видя заставен да промени стратегиите си за развиване поради неуспеха на няколко инфраструктурни плана и проблемите с дълга, които претърпяха няколко страни, получаващи такива средства, поради високите разноски за обслужване на заеми, продължава " Гардиън ". Трудности се появиха и поради войната в Украйна, пандемията, проблеми със снабдителните вериги и възходящите лихвени проценти.

 Европа и Китай се сблъскват на балканската Европа и Китай се сблъскват на балканската " автомагистрала към нищото "

Цитиран специалист отбелязва, че желанието на Китай да отпуска такива средства може да е " самопризнание, че самодейността " Един пояс, веднъж " цели в такава степен построяването на връзки, в каквато е за инфраструктура ". Според него процесът единствено ще утвърди връзките на тези страни с Китай и ще го трансформира в още по-голям за бъдещите стопански траектории на разрастващите се страни.

Кристоф Требеш, съавтор на отчета, отбелязва, че според данните световната финансова система към този момент е " по-многополясна, по-малко институционализирана и по-малко транспарантна ". " Виждаме ясни исторически паралели с времето, когато Съединени американски щати стартира да изгрява като световна финансова мощ, от 30-те години на предишния век и изключително след Втората международна война. "

Китай може да е постоянно най-големият двустранен заемодател на страни с ниски и междинни приходи, само че поддръжката му постоянно е на по-висока от междинната цена: 5% е междинната ливха, при нормалните 2% за заем от Международния валутен фонд. При нова избавителните пакети постоянно са за страни, към този момент преживяващи високи равнища на задлъжнялост към Китай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР