Китай е една от водещите сили в света. За Поднебесната

...
Китай е една от водещите сили в света. За Поднебесната
Коментари Харесай

Как Китай харчи милиарди, за да завладее световния футбол?

Китай е една от водещите сили в света. За Поднебесната империя икономическият напредък е приоритет, само че азиатската страна се насочва все по-дълбоко и към развиването на една промишленост - спорта. Така Китай стартира да налива милиарди, с цел да завладее международния футбол. И настойчиво работи в тази тенденция.

Едва пет години са минали откогато Мад Дейвидсън идва в Китай, с цел да стане треньор по футбол на деца. Сега 34-годишният мъж се оказва, че оказва помощ в ръководството на един от най-ценните тимове в професионалната китайска суперлига.

Скоростта, с която азиатската страна се трансформира, застига и най-популярната игра в света. Това трансформира хора като Дейвидсън в инцидентни пионери, допринасящи за основаването на нова, зашеметяваща спортна промишленост в размер на 740 милиарда $ до 2025 година, споделя Bloomberg.

Клубът на Дейвидсън Shanghai SIPG не съществува в настоящия си тип допреди малко повече от три години. Но съвсем за една нощ тимът се преражда с упоритостта да съперничи даже на британските тимове от Висшата лига.

С сегашния сезон, той следи цялото футболно развиване на тим с играчи като бразилеца Оскар, чийто трансфер за 60 милиона евро (67 милиона долара) го прави " най-скъпият импорт в китайския план до момента ".

" Не пресилвам, седяхме с момчетата, които сътвориха клуба, безусловно с химикал в ръка, казвайки: " от какъв брой топки имате потребност, от какъв брой конуса имате потребност... Те безусловно нямаха нищо, само че бяха подготвени да се учат и да влагат ", споделя Дейвидсън.

 Снимка 304771
Източник:

Преди държавното управление на президента Си Дзинпин да разгласява документ № 46, който визира спортната част на икономическия проект на Китай, футболът значително стои настрана.

С поддръжката на най-големите предприемачи и страната компании, в този момент задачата е да се построи лига, която да се конкурира с най-големите по мярка и благосъстояние, до момента в който се основава народен тим, който може да се състезава за Световно състезание.

Голямата упоритост се основава на предходни старания на страни с дребна футболна традиция.

Северноамериканската футболна лига да вземем за пример се роди през 70-те години на предишния век и се разпали в границите на едно десетилетие. Вторият опит на Съединени американски щати - Major League Soccer, лиши 20 години, с цел да набере инерция. Япония също се опита, само че нито едно от напъните не донесе финансовата мощност, с която Китай може да се похвали.

Спортни специалисти виждат футбола като част от проекта за напредък, даже го дефинират като версия на " да създадем Китай още веднъж популярен ". Футболът не е наложително средство за реализиране на тази цел, само че най-малко би трябвало да подхожда на този статут, разясняват те.

Шанхайският тим на Дейвидсън се преражда в края на 2014 година, когато държавната Shanghai International Port Group купува 40 играчи от различен клуб и заема мястото си в 16-членната китайска суперлига. Другите екипи са подкрепени от компании за недвижими парцели, конгломерати и здравна компании.

Както треньори, по този начин и играчи, диетолози, механически специалисти и анализатори на данни стават съпричастни към надигащата се промишленост. Сред тях е Даниел Стенц. Германецът неотдавна разменил живота във Ванкувър, с цел да се насочи към Джинан - град на към 200 благи южно от Пекин.

 Снимка 304772
Източник:

" Разбира се, хората ще излъжат, в случай че отрекат, че ​​парите не са значима част от решението ", разяснява той, добавяйки, че избрал Китай вместо разновидности в Европа заради размера на предизвикването.

Дори и с видимо безконечен запас рядко се реализират бърз напредък и вложения.

Налице е непрестанно изменяща се администрация, защото китайските управляващи променят разпоредбите, регулиращи броя на задграничните играчи, с които всеки тим може да играе, който понастоящем е три. Те също по този начин принуждават посредством квоти да играят спортисти под 23 години и прибавиха 100% налог върху всеки губещ тим, купуващ некитайски състезател.

Парите могат да привлекат гении от чужбина, само че не могат да запълнят народен тим. Професионалният спорт рядко се преглежда като кариера в Китай. Амбицията също по този начин не може да сътвори почитателите, на които европейските тимове се радват, защото всички са привикнали да гледат колоси като Манчестър Юнайтед по малкия екран.

Със сигурност има футболен гений, който се крие измежду 1.3 милиарда китайци, само че националният тим понастоящем е на 77-о място в международната класация на ФИФА - тъкмо зад Ямайка.

" Ние всички сме тук, поради плана ", разяснява треньорът Дейвидсън. " Да, заплаща ми се от SIPG, само че за какво SIPG е в тази промишленост? Заради плана ", заключи той.

 Снимка 304773
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР