Китай болезнено чукна по носа САЩ, демонстрирайки своята изпреварваща мощВ

...
Китай болезнено чукна по носа САЩ, демонстрирайки своята изпреварваща мощВ
Коментари Харесай

Китайски аеростат се носи над Америка

Китай мъчително чукна по носа Съединени американски щати, демонстрирайки своята изпреварваща мощност

В Съединени американски щати избухна скандал към тридневния полет на китайския " балон " над Америка.

Китайският шпионски балон, както го назовават американските медии, се появи във въздушното пространство на Съединени американски щати на 1 февруари над окръг Билингс, Монтана, където се намират три бази на Военновъздушни сили на Съединени американски щати ( Малмстрьом, Майнот, Уорън ) и силози за междуконтиненталните нуклеарни ракети. Балонът прелетя от запад на изток малко на юг от Вашингтон до Атлантическия океан, над който беше свален от американски изтребител.

Балонът излетя от югоизточен Китай, прелетя над Тихия океан, като деликатно се пазеше от крайбрежията на Русия, прелетя над Аляска и Канада, която има общо пространство за противовъздушна защита със Съединените щати, и най-после нахлу във въздушното пространство на Съединени американски щати над едва популации (трима души на квадратен километър) щат Монтана.

Като насложим курса на въздушната топка върху картата и го съпоставим с картата на полярния струен поток, работещ в стратосферата, получаваме съвсем съвършено съвпадане. Струйните потоци в стратосферата са мощни, непрекъснати, тесни вятърни течения, сходни на криволичещи въздушни реки.

„ На 1 февруари 2023 година Военновъздушните сили на Съединените щати (USAF) издигнаха два стелт изтребителя F-22 Raptor от военновъздушната база Нелис, Невада, с цел да следят китайския разследващ балон над континенталните Съединени щати “, заяви списание Air & Space Forces..

Говорителят на Пентагона военачалник Патрик Райдър сподели на 2 февруари, че китайски шпионски балон лети над Съединени американски щати „ сега “ и Джо Байдън е бил осведомен за балона и се чудеше дали може да бъде свален. На 4 февруари американски изтребител смъкна балон над атлантическото крайбрежие на Южна Каролина. Фотограф на Ройтерс заяви, че топката не е избухнала, а просто е почнала да пада. В последна сметка аеростатът падна в Атлантическия океан.

Японският боен специалист Сабуро Танака в изявление за Kyodo News сподели, че Китай е разположил в пристанищния град Далиан система за ранно предизвестие за ракетни офанзиви с балони, която няма аналози в международната процедура.

Балонът, който прелетя над Америка, е автоматизиран дрейфуващ балон (ADA). По време на Студената война ADA бяха необятно употребявани за разузнаване над територията на Съюз на съветските социалистически републики. Апаратите бяха незабележими, самостоятелни, относително евтини и летяха на височини над 20 километра. Полетите на ADA са осъществени в границите на секретните планове Mogul (акустична триангулация на руски нуклеарни полигони), Genetrix и Mobi Dick (снимане на територията на Съюз на съветските социалистически републики и Китай).

Разузнавателните ADA бяха издигани основно от бази в Германия, Норвегия и Турция. Те носеха потребен товар от над 800 кг и можеха да останат във въздуха до 10 дни. Фотографското съоръжение разрешава снимане на линия терен с широчина до 65-70 километра от височина 15 километра. Когато ADA напусне Съюз на съветските социалистически републики, тогава по радиокоманда той пада на земята или във водата, откъдето оборудването се прибира от американските военни.

Първият американски ADA през лятото на 1954 година е погубен от командира на обособена ескадрила за прехващачи капитан Савичев. Пилотираният от него изтребител МиГ-17П с радиолокационен прицел смъкна с девет снаряда балон над Черновци на височина 10 хиляди метра. В битката против ADA в региона на Противовъздушна отбрана на Баку се отличи водачът Селиванчик, награден с Орден Червена звезда за унищожаването на балони.

От 1 януари до 11 февруари 1956 година над територията на Съюз на съветските социалистически републики са регистрирани полети на 1476 разнообразни балона и радиосонди, в това число 422 огромни. Нашите изстребители съумяха да смъкват 263 огромни ADA.

Общо за 20 години, от 1956 до 1977 година, от системата за противовъздушна защита на Съюз на съветските социалистически републики са регистрирани 4112 разследващи балона, от които единствено 793 са свалени.

Причините за компликацията при лов на ADA бяха практическата радионевидимост на балоните, чиято обвивка беше направена от полиетилен, и превишаването на височината на полета им над тавана на изтребителите.

Освен това, в разредения въздух на стратосферата, нашите водачи бяха принудени да летят с оптималната скорост, с цел да не „ паднат “, и имаха разполагаем едвам няколко секунди, с цел да смъкват постепенно летящата топка.

В началото на 70-те години изключителният руски авиоконструктор Владимир Мясищев основава неповторимият височинен прехващач М-17 " Стратосфера " с крила с променлива повърхност за битка с американските Противовъздушна отбрана. Пилотът на самолета, до момента в който се издига, извежда напред секционна машинизация, усилва площта на крилото, трансформира ъгъла на „ прегъване “, летейки с оптимално аеродинамично качество - по по този начин наречения " обгръщащ полюс ".

Това прави допустимо летенето на височини от 0 до 25 км. Самолетът можеше да лети в стратосферата с доста по-ниска скорост от всички останали изтребители на огромна височина - 743 км / ч. Това основава оптимални условия за водача да унищожи бавнолетящия ADA.

Поради доста ниската радарна видимост на разследващите балони, М-17 бяха оборудвани със система за интензивно оптично търсене и следене на задачата. Тя включва пеленгатор за изследване, който трябваше да откри цел, пеленгатор за следене и лазерен далекомер.

За унищожаването на ADA е създадено бързострелно оръдие с диаметър 23 мм. По време на изпитателни стрелби М-17 смъкна девет балона на височина 17-21 км. Системата за търсене и наблюдаване и оръдието на изтребителя на Мясищев не дадоха късмет за избавление на нито един от откритите балони.

В началото на 80-те години беше подписано интернационално съглашение за възбрана на изстрелването на ADA в непознато въздушно пространство. Всъщност по това време тяхното потребление за разследващи цели е изгубило смисъла си по отношение на развиването на галактическите уреди. В резултат на това програмата за прехващане на аеростати беше закрита, а държавните тествания на М-17 останаха незавършени.

„ Западните сътрудници “ в този случай, както и в доста други, излъгаха руското управление. Балоните продължиха да се изстрелват, само че под друга „ компания “ - за проучване на физиката на атмосферата, слънчево-земните връзки или озоновия пласт.

Китайският балон, който прелетя над Америка, е доста по-напреднал от ADA от Студената война. Съдейки по фотосите, той е оборудван с солидни слънчеви панели и витла в краищата на спиците на кръстовидната гондола. Тоест, това е контролиращ се балон, кадърен освен да се носи по вятъра, само че и да управлява полета си.

Топката има клетъчна конструкция. Вътре в огромния балон има хиляди дребни балони, цялостни със примес от хелий и водород. Следователно, в случай че стреляте по ADA от картечница/оръдие, тогава ще се спукат няколко дребни топки, което няма да повлияе прекалено много на общата подемна мощ.

Китайският балон беше свален от изтребител F - 22 мъчно. Според някои известия, това е било допустимо едвам при втория опит.

Безнаказаното прекосяване на китайската ADA през цялата територия на Съединени американски щати провокира скандал, който републиканците интензивно разпалват. Председателят на комисията по надзора на Камарата на представителите на Съединени американски щати Джеймс Комър допусна, че балонът може да е съдържал биологично оръжие.

„ Проблемът с китайския шпионски балон е доста по-сериозен от хакването на Уотъргейт, тъй като евентуално може да засегне сигурността и благосъстоянието на 335 милиона американци “, написа Breitbart News. На фона на този скандал държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен анулира визитата си в Китай. Китай, въпреки това, изрази отвращение от свалянето на своя балон.

Една от военните тактики на Съединени американски щати се назовава " превантивна мощ " и се състои в предварителна психическа обработка на съперника за неговото заплашване. Китай удари мъчително по носа Съединени американски щати, демонстрирайки своята „ превантивна мощ “

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР