Кирил Рашков, който е по известен като Цар Киро, получи

...
Кирил Рашков, който е по известен като Цар Киро, получи
Коментари Харесай

Окончателно: Ето колко време Цар Киро ще търка наровете

Кирил Рашков, който е по прочут като Цар Киро, получи 8 месеца затвор за държане на живак и търговия с археологически обекти.

Присъдата е на Върховен касационен съд и е дефинитивна. Във Върховен касационен съд към този момент е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложените от съда санкции. Делото е формирано по тъжби на Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров против присъдата на апелативния спецсъд, с която отчасти е анулирано наказване, обещано от спецсъда.

С първоинстанционната присъда Радослав Петров беше наказан за държане на амфетамин и разпространяването му на 7 година затвор и санкция в размер на 50 000 лева Цар Киро получи 2 година затвор и санкция от 10 хиляди лв. за държане без съответно позволение на живак и за държане на археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани.

Симеон Илиев получи 1 година условно за държане на археологически обекти. Михаил Демерджиев бе осъден с 2 година условно за придобиване, държане и разпространяване на амфетамин и за държане на огнестрелни оръжия без позволение. В жалбата си до Върховен касационен съд Кирил Рашков посочвал, че няма доказателства, че той е направил закононарушенията, за които е наказан.

В решението на висшите магистрати се споделя: „ Апелативният профилиран углавен съд е приел за несъмнено открит обстоятелството, че точно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в поддръжка на решението си е изложил подробни и безапелационни съображения ".

Неоснователни са и недоволствата във връзка с осъждането за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. Според висшите съдии апелативният спецсъд в детайли е обосновал извода си, базирайки се на събитието, че археологическите обекти са открити в дома на Рашков, в каса в спалнята му и отворена с ключ, конфискуван при персоналния му обиск.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема за основателно обаче настояването за понижаване размера на наложените на Рашков санкции. Основната причина е здравословното му положение и напредналата му възраст.

В решението на Върховен касационен съд написа: „ Към сегашния миг подсъдимият Рашков е на близо 79 години и страда от съществени и животозастрашаващи болести.

По делото е налице изобилна здравна документи, от която се открива, че той страда от сърдечна непълнота с прекарани два инфаркта, има тежък диабет с инсулиново привършване, хронична бъбречна непълнота и хроничната обструктивна белодробна болест.

Налице са данни, че се нуждае от лекуване в незабавен порядък за подкрепяне на функционалностите на сърцето. Всички тези условия дават съображение на касационния състав за извод, че наложените санкции не подхождат на извънредно тежкото му здравословно положение и следва да бъдат понижени. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР