Кирил Петков искал арести, а дали е поискал подслушване?ДАНС, ДАТО

...
Кирил Петков искал арести, а дали е поискал подслушване?ДАНС, ДАТО
Коментари Харесай

КОГАТО СИ НЕУДОБЕН ДАНС И ДАТО ТЕ ПЪХАТ В СРС СПРЯМО „НЕУСТАНОВЕН“ ПОЛЗВАТЕЛ

Кирил Петков желал арести, а дали е изискал подслушване?

ДАНС, ДАТО и разузнаването могат да приложат СРС по отношение на “неустановен ” ползвател – политици от опозицията, публицисти и магистрати

“Всяка седмица групирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им споделям: “Нямаме време. Трябва да действаме по този начин, че да имаме действителни арести. Хората желаят действителни арести… Работи се. Надявам се скоро време да имаме съществени арести – и по линия на “Булгаргаз ”, и по всевъзможни други линии. Искаме да забележим по линия на автомагистралите. По линия на енергетиката. По линия на автомагистралите Рашков работи доста сериозно… ” Тези думи на министър-председателя Кирил Петков, казани в негово изявление за трансформиралата се в официоз кабелна телевизия “Евроком ”, шокираха политици, публицисти, наблюдаващи и общественици.

И с право, тъй като демонстрират тотално главозамайване и рисково замайване от властта, които са обсебили съзнанието на премиера, освен това по-малко от два месеца откогато е на власт. Големият проблем се състои в лекотата, с която Кирил Петков приказва обществено за ограничение на висши демократични полезности, каквото безспорно е правото на независимост. И тъкмо, тъй като си разрешава по този начин демонстративно да сочи кой да бъде задържан, “защото той и хората желали по този начин ”, то каква е гаранцията, че Петков към този момент не злоупотребява с пълномощията, с които разполага като един от най-овластените хора в страната. Изкушен ли е министър председателят от това да следи, подслушва и създава политическите си съперници и съперниците на околните до него олигарси? Очевидно… да!

На 5 януари 2022 година държавната осведомителна работа заяви, че министър-председателят Кирил Петков персонално ще управлява 10 държавни организации, четири от които имат отношение към приложението на специфични разследващи средства (СРС), а три от тях и към така наречен “външно наблюдаване ”, включващо следене, снимане и други оперативни действия. С други думи шефовете на Държавна организация “Национална сигурност ” – вътрешното контраразузнаване, Държавна организация “Разузнаване ” – външното разузнаване и Държавна организация “Технически интервенции ” – службата за подслушване – са под директното управление на министър-председателя. Петков обаче непосредствено управлява и активността на държавния орган, който единствено с едно свое решение, може да остави и трите служби без управление.

На послушание на премиера е и Държавната комисия по сигурността на информацията, която дава достъп до секрети на висши държавни чиновници, включително и на управленията на ДАНС, ДАР и ДАТО. Всичко това дава на Петков на процедура изцяло безконтролната власт да изисква от специфичните служби (почти) всичко, в това число и да слагат “под надзор ” всеки дръзнал да му се опълчи – опозиционни политици, висши държавни служители, магистрати, а даже и публицисти.

Как очаквате биха постъпили шефовете на трите специфични служби в обстановка, при която този, който изисква от тях, управлява и органа, от който зависи техния достъп до секретна информация? Във всеки миг министър председателят може да изиска от ДКСИ някои от шефовете на специфичните служби и най-много на ДАТО да остане без достъп до класифицирана информация.

Достатъчен е един неизвестен донос до ДАНС и бързо може да се окажеш обезсърчителен, като ДКСИ удостовери предлагането на контраразузнаването за лишаване на позволява. Да, това може да срещне съпротивата на президента, който назначава с укази началниците на двете разследващи централи, само че надали президентът ще се ангажира обществено с тяхната отбрана, изключително, в случай че медиите към този момент са научили, че въпросният началник на спецслужба е с лишен достъп до класифицирана информация. Със сигурност шефовете на специфичните служби, измежду които и ДАТО, са такива и, тъй като имат добър инстинкт за самозапазване и знаят, че не би трябвало да отхвърлят това, което един министър председател би изискал от тях.

Знаят го и, тъй като схемата за отстрел на неуместен началник на държавна конструкция към този момент бе приложена, освен това с персоналното присъединяване на министър-председателя. Когато се разбра, че Сотир Цацаров е подал оставка като ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество, бяха нужни по-малко от 24 часа, с цел да може достъпът му до класифицирана информация да бъде стремително лишен. При това по остарял и неведнъж проверяван проблем.

Добре знае се, че министър-председателят няма познанията, с цел да може самичък да употребява на процедура безграничния запас на службите за кавга с съперниците си. Но Кирил Петков разполага с Бойко Рашков – умел състезател от началото на прехода. Заради това и “Продължаваме смяната ” припознаха някогашния следовател като тяхната кандидатура за вътрешен министър. Рашков знае и по какъв начин службите да подслушват и създават “враговете на властта ” (полу)законно или най-малко да не оставят следи. Близостта на Рашков до Петков обуславя и изказванията за раздор в връзките на вътрешния министър с президента. Факт е, че, въпреки да бе назначен за вицепремиер и вътрешен министър в двете служебни държавни управления на Румен Радев, а преди този момент и да бе за към година негов консултант по правни въпроси, от “Дондуков ” 2 са останали разочаровани от редица дейности на Рашков в Министерство на вътрешните работи, в това число и по кадрови въпроси.

Признанието на Кирил Петков, че “всяка седмица събира ДАНС и вътрешния министър ”, с цел да желае арести от тях, наподобява повече като признание за това, че от службите е поискано да “разработват ” представители на политическата съпротива и икономическата конкуренция. А това по никакъв начин не е мъчно да се реализира, освен това без безусловно да е незаконно. Все отново Бойко Рашков знае по какъв начин, нали в края на 2013 година бе определен с гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за първи ръководител на Националното бюро за надзор на профилирани разследващи средства.

Министър-председателят Кирил Петков би трябвало да отговори – има ли от началото на 2022 година растеж на оперативните каузи в ДАНС и Министерство на вътрешните работи, по които на ДАТО е предоставено подслушване на политици, общественици, предприемачи и даже публицисти, вкарани в разработките като “неустановени ” ползватели.

Именно по този добре прочут за службите метод от съда се желае позволение за подслушване на необятен кръг телефонни номера с “неустановени ” ползватели, като задачата на настояването е определяне на съпричастността на същите към следствието. “Неустановените ” ползватели в действителност са добре известни на изпълнителите и най-много на поръчителите на схемата.

В множеството случаи това са хора от политиката, правосъдната власт, бизнеса и обществения живот на страната и чието непосредствено подслушване би провокирало скандал, който може да докара даже до рухване на държавно управление или най-малкото до премахване на вътрешния министър, или най-малко на началник на секретна работа.Обикновено “неустановените ” ползватели са обект на подслушване за интервал от най-малко 72-96 часа. Време задоволително, с цел да се откри техният кръг от контакти, след което от съда се желае преустановяване на разрешението за използване на СРС. По този метод изпълнителите на схемата си подсигуряват даже и да бъде открито, че са подслушвали опозиционен народен представител, арбитър, прокурор, предприемач и т. н., нещо, за което би било немислимо да стане по легален ред, да се оправдаят, че или не са знаели на кого е въпросният номер, или са прекратили подслушването на мига, в който са открили кой в действителност е “неустановеният ” ползвател. Но това надалеч не е всичко, тъй като откакто са открили с кого най-често комуникира политик, магистрат, предприемач или публицист, службите могат да изискат по същата скица с “неустановените ” ползватели нова серия позволения от съда, което в последна сметка ще им разреши да открият целия кръг от контакти на всеки умишлен за конкурент на поръчителя на схемата, т. е. на властта.

За какво би могло да послужи създаването на народен представител, публицист, предприемач или магистрат да вземем за пример? На база на събраната информация, ДАНС и Министерство на вътрешните работи може да почнат каузи против най-близките до всеки конкурент на министър-председателя, да вземем за пример. А въпросната разработка на контраразузнаването, на службата за битка с проведената престъпност или на икономическата полиция, в даден миг може да се употребява не толкоз за откриване на закононарушение, каквото в множеството случаи въобще няма, а за изцяло нелегитимна цел, реализирана обаче с държавен запас. А точно – за фабрикуването на компромати и очернящи акции, които в последна сметка ръководещите могат да употребяват в отбрана на своята власт в сериозен за тях миг или за дискредитиране на неуместните ѝ.

Та, след апелът на Кирил Петков за арести, може би е време да чуем признанието от премиера – дали не се е изкушил да изиска от службите да подслушват опозиционни водачи, неуместни за властта интелектуалци, публицисти от сериозни медии и ръководителите на тези държавни институции, които към момента не са завладяни от “подмяната ”!?

„ Труд “
Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР