Кирил Петков и Ана Бърнабич договориха общ енергиен пазар за

...
Кирил Петков и Ана Бърнабич договориха общ енергиен пазар за
Коментари Харесай

Петков видя голям потенциал да бъде направен единен пазар за търговия на газ на Балканите

Кирил Петков и Ана Бърнабич договориха общ енергиен пазар за търговия на газ. „ За района е доста значимо да има оптималната съгласуваност да може икономическото развиване да върви редом и да сме сигурни, че всички синергии сред двете ни страни ние сме ги съумели да ги отключим. Това, което вие казахте и беше доста обстоен лист желая да заявя, че енергийната ни съгласуваност, изключително газовата, ще бъде голям приоритет. Заедно сме по-силни в нашите договаряния с трети страни и аз уверих, че гръцката връзка е приоритет за България, посредством връзката със Сърбия ще имате опция да получавате полутечен газ и азерски газ”, изясни Петков.

„ Има огромен капацитет да създадем обединен пазар за търговия на газ, бихме се радвали да го организираме това в къс период. Връзката със Сърбия, Гърция и РСМ може да бъде обединена в един пазар “, добави министър-председателят.

„ Трябва да обединим размерите на газ, с цел да можем да преговаряме за по-добри цени. Едно е България да желае да купува 3 милиарда куб.м. газ, Сърбия – 6 милиарда куб.м., Македония – 2 милиарда куб.м.. Друго е дружно да желаеме да купим едно общо количество, което да търгуваме на един диверсифициран пазар. Това ще ни даде по-добри условия, по-голяма диверсификация и надлежно по-добри цени “, счита Петков.

„ Говорейки за евентуални коинвестиции в нуклеарната сфера изключително, в случай че успее България да направи идващ план в Козлодуй би било добре да разделим риска. Може да е план, който да работим дружно “, загатна Петков.

Петков даде обещание до юни 2022 година да е подготвена връзката с Гърция от Александруполис.

Той изясни, че са разисквани инфраструктурни връзки като Видин – Зайчар, опцията „ да съберем мозъците на двете страни, стартъпи, IТ бранша. Когато те имат достъп до 65 милиона индивида на Балканите шансът е по-голям да пораснат “.

Срещи ще има сред министрите на нововъведенията, превоза и електронното ръководство от двете страни.

Петков акцентира, че европейската интеграция на Сърбия също е от голям приоритет за България. Заяви, че Белград има в наше лице един подкрепящ сътрудник, който ще бъде доста градивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия, за което Бърнабич помоли. Щяло да има и общи туристически пакети, както и планове с Бургас и Варна.

„ Г-жа Бърнабич сподели, че в случай че има някакви проблеми с българското малцинство в Сърбия, да ѝ се обадя непосредствено. Аз ще се срещна с българите в Сърбия и благодаря, че в случай че има и най-малкия проблем, той ще бъде изчистен “, сподели още Петков. Той изясни, че с Бърнабич са се разбрали да има двустранна икономическа среща.

„ Всеки министър да направи роудмап със задания и с реализирани цели “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР