Кирил Петков: Държавният резерв започва да изкупува още от днес

...
Кирил Петков: Държавният резерв започва да изкупува още от днес
Коментари Харесай

България се запасява със зърно заради войната

Кирил Петков: Държавният запас стартира да изкупува още от през днешния ден съществено количество продукция от зърнопроизводителите

Заради войната страната влиза на пазара за зърно у нас. Държавният запас стартира да изкупува още от през днешния ден съществено количество продукция от зърнопроизводителите, заяви още пред bTV министър председателят Кирил Петков. Целта - да може да се овладее цената на хляба, а и да се обезпечат нужните количества за България до края на 2023 година.

Така, съгласно премиера Кирил Петков, в случай че се окаже, че има проблем с добива това и идващото лято страната ни ще е готова.

Русия и Украйна са измежду най-сериозните производители на пшеница и протичащото се там към този момент оказва въздействие на интернационалните пазари. Зърнопроизводители обаче сигнализираха, че от дни въпреки и импровизирано износът им на продукция е спрян.

В един от хлебозаводите в Стара Загора пресмятат, че поради повишаването на пшеницата, горивата и електрическата енергия един самун би трябвало да нарастне от 1, 20 лева на най-малко 1,40 лева на едро.

„ В момента и пшеницата е с по-висока цена. От няколко дни има цена на пшеница 600 лв. на звук, което съпоставено с преди към 20 дни е към сред 70 и 100 лв.. Брашната също ще станат с по-високи цени. Нещата стават отвън надзор “, сподели Руслан Митков, притежател на хлебозавод.

Зърнопроизводителите разясниха, че се стопира износът им, а към момента не е явен механизмът, по който ще се изкупи продукцията нито пък на каква цена. Под въпрос е и дали страната има къде да съхранява спомагателните количества зърно.

„ С джука заповед на министъра на финансите се забрани износа на зърно. Абсолютно нелегално деяние. И от министъра, и от премиера беше декларирано, че това изкупуване ще става на чисто пазарен принцип. Вярно е, че на няколко стотин километра се водят военни дейности. Това на никой не му харесва, само че аз суровините си ги закупувам на борсови цени “, съобщи Радослав Христов, от Национална асоциация на зърнопроизводителите.

От Министерството на финансите разясниха, че не е спиран износът, а е засилен контролът. Според министър-председателя Кирил Петков страната желае да отбрани потребителите.

„ Този запас той няма да е загуба. Държавата го купува и по-късно ще го отпуска всеки месец за българския пазар “, изясни министър председателят Кирил Петков.

От старозагорския цех всяка заран към магазините потеглят към 10 хиляди хляба. Предвижда се средствата за изкупуване на зърното да дойдат от бюджета.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР