Кирил Петков беше министър на икономиката в първото служебно правителство,

...
Кирил Петков беше министър на икономиката в първото служебно правителство,
Коментари Харесай

Кирил Петков, "Продължаваме промяната": Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест

Кирил Петков беше министър на стопанската система в първото служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев. Най-видимата част от работата му като подобен бяха, началото на процедурата по, както и изнасянето на и от бюджета за ремонт на язовири, които са празни или ремонтирането не е почнало, а цените, по които става това, надвишават пазарните.

Няколко дни откакто президентът Румен Радев назначи второ служебно държавно управление, в който Кирил Петков и Асен Василев, който бе министър на финансите не бяха, те публично, за който към този момент се говореше. Сред преобладаващите тематики в предизборната акция е тази за двойното поданство на Кирил Петков, откакто и Конституционният съд разгласи указа на Румен Радев, в частта, в която назначава Петков за министър, за противокунституционен.

" Дневник " беседва с Кирил Петков за тактиката на " Продължаваме промяната " след изборите, опциите и изискванията при договарянията за държавно управление, към каква позиция се стреми той да заема в страната. Цялото изявление може да гледате и във видео в края на текста.

Изборите са по-късно повече от седмица, а на 15 ноември ще знаем и резултатите от тях. Каква ще е тактиката на коалиция " Продължаваме промяната " след 15 ноември?

- Ще влезем в разговор с другите политически партии, с цел да обсъдим първите най-важни за нас стъпки. Най-важната е антикорупционната ни тактика. Както знаете, цялата ни стратегия стартира с " Нулева корупция " на всяка една от главите по браншове. Ще желаеме да обсъдим политики за промяна на основния прокурор, като цяло смяна в прокуратурата, както и съществени стъпки за Коронавирус рецесията и за енергетиката.

Когато се обединим върху тези четири съществени неща, вървим към идната полемика - коя от партиите какви фрагменти има, с цел да сме сигурни, че имаме добър асортимент, на база не на политическа ориентировка, а на база стаж, обучение, реализирани цели.

Има ли политически обединения, които са изключени от тези диалози?

- Да. Не желая да звуча жестоко, само че откакто Делян Пеевски беше комплициран за лидер във Велико Търново, това е като междинен пръст на цяла България. След всичко, което,, с КТБ.

Цялото българско население знае, че той е знак на корупцията и това демонстрира една безочливост, която по никакъв метод не може да се толерира. Това е ясно поставена алена линия.
 Кирил Петков,
"Продължаваме смяната "

Само Движение за права и свободи ли са изключени от диалозите?

- С ГЕРБ нещата също са с доста ясни критерии: счита на основния прокурор незабавно, наказание на всички хора, които са крали през последните дванайсет години. Вече имаме много такива папки - аз като длъжностен министър съм вкарал неща от прокуратурата, за които хора от ГЕРБ са били виновни. Ако са подготвени на това, може да се седне да се приказва. Трябва да забележим тези милиарди кой ги е откраднал и по какъв метод.

Това са процеси, които лишават време, а диалозите за сформиране на държавно управление се водят в по-непосредствена непосредственост. В тези първични диалози ГЕРБ включени ли са?

- Отговорът е, че щом отнеме време, диалозите ще стартират по-късно. С други думи, не - до момента в който нямаме осъдени хора, виновни за тези обири, дружно с работеща правосъдна система, не можем да приказваме за общо ръководство с тях.

Ако социологическите прогнози се потвърдят и ГЕРБ са първа политическа мощ, бихте ли подкрепили техен кабинет?

- Не, тъй като няма да можем да минем през този развой, който мисля, че е доста здравословен и за тях. Ако желаят да бъдат европейска партия без корупция, би трябвало да минат през този развой на изчистване. Това не може да стане, в случай че ръководят.

С Българска социалистическа партия виждате ли опция да извършите коалиция?

- В Българска социалистическа партия има група младежи, с които имаме добър диалог. Ако тези хора се обединят с нас за тези първи цели: промяна на основен прокурор, антикорупционна комисия, мигновено фокусиране върху приключването на осемте милиарда, тогава можем да приказваме за взаимно реализиране на общи цели.

Конкретното име в Българска социалистическа партия, което сте споменавали, е на Крум Зарков, само че той не е измежду решаващите фактори. С водача Корнелия Нинова говорили ли сте?

- Не съм разговарял с нея. Но знам, че има едно крило, с което сме водили диалози, които звучаха, че имат същите цели като нас. Ако и тя има тези цели и в действителност застане зад тях, ще приказваме и с нея.

Когато представихте " Продължаваме промяната ", казахте, че ще започнете диалози с всички партии преди изборите. Това сътвори усещане, че ще бъдат публични диалози, а не неофициални по телефона по настоящи тематики. Състояха ли се такива диалози?

- Ние водим много чести диалози с хора от " Демократична България ". Аз се слушам постоянно с Христо Иванов, с военачалник Атанасов (Атанас Атанасов, съпредседател на обединяването " Демократична България " - бел. авт.). Но не сме влизали във формалности, тъй като акцията е много къса, а знаем, че задачите ни са общи.

С " Демократична България " и с " Изправи се.БГ! Ние идваме! " взехме решение, че е доста по-ценно да приказваме с хората на улицата.

Съвместно или поотделно?

- Поотделно си говорихме, само че във Варна се срещнахме с Мая Манолова, тя пристигна на нашето събитие.

Можем ли да определим това като предварителни диалози за коалиция с тези две обединения?

- Не, само че диалозите ни по телефона за главните цели са толкоз основополагащи, че нямаше смисъл да ги формализираме.

Но няма политик, който да каже, че поддържа корупцията или течовете. Затова е значимо съответното измерение.

- Конкретното измерение записахме в нашата стратегия. За антикорупционната организация (бел. ред. - КПКОНПИ) имаме доста ясни хрумвания по какъв начин всяка одитна дирекция във всяко едно министерство да рапортува към тази корупционна организация, да се създадат общи звена сред Министерство на вътрешните работи и тази организация, да има информационно звено сред нея и прокуратурата.

За основния прокурор единствената разлика, която за момента виждаме, е че ние желаеме да закрием позицията основен прокурор, а да имаме координатор в прокуратурата, само че да е административен.

" Демократична България " също са за смяна на статута на основния прокурор, тъй че там е въпрос на колорит, само че концепцията е една и съща.

Колко време си представяте, че би трябвало да продължат договарянията за сформиране на държавно управление?

- Веднага след изборите започваме диалози. Трябва да разпишем оптимално ясни цели и график за изпълняването им - както се прави и в един бизнес-план, както и кои са хората, които извършват тези цели. Като концепцията не е да се разделят на партиен принцип, а въз основата на умения, потенциал, познания, благоприятни условия.

Времевият график зависи и от съдружните сътрудници, тъй че не бих определил точна рамка. Но влизаме с концепцията, че България би трябвало да има държавно управление, което да е съдружно. Това значи и взаимни отстъпки.

Възможно ли е да си партнирате с " ИТН ", в случай че и?

- Да. Не влизаме в политиката с его. За всички неща, в които ни упрекнаха, ние се усещаме удобно с отговорите, които им дадохме. С други думи, това не ни тормози. Мисля, че и те взеха своите уроци.

Аз не преставам на всеки два-три дни да си споделям с Мика Зайкова. Тя споделя: " Ще му се обадя на Славчо ". Щом тя може да му се обади, а може и да приказва с мен, това е човек по средата, на който имам вяра, с цел да вляза в връзката по най-правилния метод.

Не е ли по-ценно да си говорите с някого от политическото управление на " ИТН "?

- В този миг не. Само поддържаме канала. Нека да забележим изборите и аз съм подготвен още на идващия ден да си приказвам с някого от политическото управление. Нямаме персонални обиди. Тази работа не се движи от его.

Когато " ИТН " водеха диалозите за държавно управление, те се организираха в зала и след срещата се съобщаваше какво е контрактувано. Според Вас могат ли да се водят диалозите пред камери и микрофони?

- Ако диалозите са подмолни, всеки има някаква версия за тях. Няма смисъл от това. В практиката ми като министър имахме онлайн-излъчвания, които да дават изясненост на хората да видят кого са избрали и какво вършат.

Вече сте казвали, че бихте поели отговорността да бъдете министър-председател, без това да бъде изискване към сътрудниците. Още ли сте на тази позиция?

- Моята фантазия е да бъда 121-ия народен представител на обединението на смяната. Това значи, че сме си постигнали задачите.

И депутатите могат да станат министри.

- Знам, само че това е първата стъпка. Първата огромната задача - и това да не е единствено от нашата групировка - на обединението на смяната - е да имаме 121 депутата. Моята мечтана позиция в този момент е 121-и народен представител непосредствено след изборите.

Бихте предпочели да останете народен представител или да имате министерски пост?

- В изпълнителната власт нещата могат да се случат доста по-ефективно, в случай че човек знае какво прави. Аз не съм правист и в законотворчеството няма да съм толкоз мощен, въпреки че и там имам положителни хрумвания. Докато в изпълнителната власт - дали министерски пост или нещо друго - значимото е да съм оптимално ефикасен в това, което върша. И това би трябвало да е аршин за безусловно всички.

Вчера пред Би Ти Ви: " Надявам се да имат разсъдък да преценяват, че може би не е добра концепция да взе участие като министър, тъй като там имаме директна неистина и подписана декларация с погрешно наличие, без значение какви са му претекстовете ". Склонен ли сте да се съобразите с този апел?

- Според мен с този вид изявления те се стараят да запазят част от индикаторите си, което е тяхно право. Игнорирам думичката " неистина ", тъй като до момента в който Конституционният съд не се изрече, никой не знаеше дали моят отвод на 21 април (тогава Петков подава заявление пред канадските управляващи за отвод от канадското си поданство - бел. авт.) е правилен или погрешен.

Това ще методът, с който ще влизаме в тези разговори. Ще се опитаме да пренебрегваме реплики на база его, експанзия и да гледаме главните правила. 
 Кирил Петков,
"Продължаваме смяната "

Директният ми отговор на въпроса и на неговия коментар е: дано след изборите седнем дружно и забележим всички ваши специалисти, цели и политики, с цел да приказваме систематично за това. Иначе, това е думичките те го правеха от трибуната в предходния парламент и не мисля, че е добра процедура да не престават.

Приемате ли го като ултиматум?

- Аз се надявам, че това са предизборни говорения. Те самите споделиха, че са научили урока си. Ако влезем с ултиматуми, шансът да се върнем в същата обстановка като преди е огромен. Ако Тошко Йорданов вместо ултиматуми даде някакъв необикновен потенциал за някое от министерствата, това е нещо, с което аз бих се съгласил.

Има ли министерски постове, на които " Продължаваме промяната " безусловно държи?

- Държим всички министерски постове да са ръководени от най-кадърните хора, а не политическата им принадлежност. Точка, това е единственият аршин.

Държите ли Асен Василев да е министър на финансите?

- За мен това би било доста удобно: аз му имам вяра на 100%, той беше в топ 2% на " Харвард ", бил е към този момент министър на финансите, потвърди, че може да ръководи финансите, необикновено чист човек е и ще подсигурява, че държавното управление няма да отиде в неверната посока.

От тази позиция аз доста бих се радвал той да бъде и в случай че не е той, аз не познавам по-добър човек от него.

Въпросът е, че при коалиция би трябвало да се разпределят постове. Затова запитвам на кои места държите Вие?

- Представете си, че с Вас решаваме да отворим компания и да назначим шеф. Едната опция е всеки да предложи човек, другата е да създадем отворен конкурс за най-хубавия кадър. Ако сме умни притежатели, би трябвало да създадем второто.

Как гледате на обвиняванията, че раздавате постове откакто пред Би Ти Ви посочихте, че в случай че " Продължаваме промяната " сформира държавно управление, би дала правораздаването на " Демократична България ", Министерството на труда и обществената политика на " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", а Министерството на превоза да бъде за Вашата групировка?

- Аз не раздавах постове, аз говорех за потенциал. Това са потенциалите, които аз познавам, които биха свършили добра работа на тези постове.

Ние влизаме с концепцията, че би трябвало да се съобразяваме с съдружните сътрудници, само че критерият е потенциал.
 Кирил Петков,
"Продължаваме смяната "

Николай Събев (собственикът на " Еконт " - бел. авт.) е управлявал цялостен живот една от най-успешните логистични компании в България. Шансът той да познава пътищата, инфраструктурата, къде са тапите, проблемите, е в действителност основополагащ.

, въпреки и в последна сметка? Може ли това да е знак за коалиция сред тези обединения и в Народното събрание?

- За мен това би било призрачен сън. Ако това се окаже действителност, аз по-лошо не мога да видя в идващия парламент. Надявам се, че такава догадка не съществува.

Когато някой направи коалиция с сътрудник, който поставя като лидер на свои листи най-корумпирания човек в България и от него зависи стабилността на тази коалиция, играта свършва. Ще изляза на жълтите павета, в случай че това се случи.

Виждате ли " Продължаваме промяната " като съпротива?

- Ако има подобен сюжети, опозицията би била ние да сме на площада, протестирайки, както го направихме, когато Пеевски стана началник на Държавната организация " Национална сигурност ". Аз си го припомням - с моите другари, знамената и свирките.

Но нямам доверие, че Българска социалистическа партия би направила такова нещо.

Когато, казахте, че търсите " коалиция на почтените " от всички партии. Намерихте ли честни представители от всички политически сили?

- Със сигурност в " Демократична България ", " Изправи се.БГ! Ние идваме ", с хора като Мика Зайкова в " ИТН ", с хора в Българска социалистическа партия. В ГЕРБ още не съм намерил. Може би не съм търсил задоволително.

А по какъв начин търсихте?

- В връзка, когато съм ходил в Народното събрание, нямаше някой, който да каже " Подкрепяме те, че уволни шефовете на Българската банка за развиване ".

Да разбирам, че откакто представихте " Продължаваме промяната " не сте инициирали търсенето на честни хора?

- Не, не сме.

В " ИТН " има ли и други, които припознавате като представители на " коалиция на почтените ", с изключение на Мика Зайкова?

- Да, има.

Ще имате ли своя номинация за ръководител на Народното събрание или бихте подкрепили Ива Митева, в случай че " ИТН " още веднъж я предложат?

- Имаме човек, само че не желая да загатвам имена. Критерият е това: най-знаещият и най-можещият.

Защо да е загадка името?

- Достатъчно доста имена съм споделил. Аз съм единственият, който споделя имена. Не желая да ме обвинят, че сега сме нагласили и какъв да е началник на Народното събрание. Имаме потенциали, които биха се справили идеално.

При представянето на " Продължаваме промяната " казахте, че Никола Минчев би бил " най-хубавият законотворец, който аз познавам ". Той ли е Вашата номинация?

- Никола Минчев, Лена Бориславова - имаме доста положителни адвокати, само че имаме и други.

Водачите Ви на листи са главно бизнесмени и хора от бизнеса, а Народното събрание е законодателна власт. Не е ли проблем, че нямате повече адвокати?

- Хубавите закони се пишат, като се тръгне от същинския проблем и по-късно се облича в законен текст, с цел да стане закон. Ако се тръгне по противоположния ред - с текст, за който обаче липсва смисъл, тогава е голям шансът да бъде неработещ закон. Това е проблем на законите сега.

За решенията трябват експерти по дадена тематика, които са се сблъсквали с проблеми и ги схващат на процедура. Имаме доста адвокати в листите, както и такива, които ни поддържат, въпреки и да не са в листите за депутати.

Имате ли към този момент подготвени законопроекти?

- Имаме много характерни хрумвания, които не са написани. Според мен в идващия парламент не би трябвало да се състезаваме кой по-бързо внася законопроекти. По-целесъобразно би било да създадем обединението и дружно да обсъждаме целта на законопроектите.

Но Народното събрание е законодателна власт. Сред рецензиите към предходния парламент бе, че не свърши доста от това, което му е главната задача: да разисква, приема и отхвърля закони.

- За мен би било най-правилно да имаме оферти за законопроекти, които да обсъждаме в съдружния формат преди да бъдат внасяни. Според мен това би икономисало част от неналичието на успеваемост, която се случи в последните два Народното събрание.

Кои са първите законопроекти, които ще внесете за разискване в Народното събрание?

- Едното, което ни е доста значимо, е промяната в антикорупционната комисия ни е доста значима. Докато нямаме такова работещо звено, не сме създали даже първата стъпка. Със сигурност ще внесем, знам, че и други политически обединения са съгласни, за анулация на двойното поданство като част от лимитация.

В правосъдната власт би трябвало да са идващите цели, които доста бързо би трябвало да се случат. Това е добра обща тематика и с " ИТН " - техните хрумвания за смяна в правосъдната власт и дори унищожаване на основния прокурор са доста близки до нашите.

Преминаваме към въпросите за Коронавирус рецесията. Смятате ли, че трябваше да бъдат въведени по-строги ограничавания?

- Не, само че може би трябваше да има по-голям интервал сред оповестяването на ограниченията и тяхното влизане в действие. Това е част от напрежението за бизнеса.

Другата страна на монетата, когато става дума за рестриктивните мерки, е а здравето на хората, когато болестта се популяризира.

- Подкрепихме документа, само че с уточнението, че би трябвало да се добави опция за хората с антитела.

Изразихте мнение, че проучванията за антитела би трябвало да се вършат през избран интервал от време и високите равнища да се признават за документ. Имате ли научни причини, в случай че мнението на Европейската комисия (и не само) е, че?

- Да, има към този момент изявления по тематиката. Големият проблем - и в Европа, и в Съединени американски щати - е, че това се преглежда като едностъпкова система.

Разговорите ми с имунолози сочат, че не е безусловно определящо какви са равнищата на антитела за степента на отбрана, както и, че е значимо какви тъкмо са антителата.

- Биотехнологичната ми лаборатория беше част от нещата, които правех преди да съм политик, знаем кои са тъкмо антителата, които трябват: IGg. При по-високи равнища на IGg човек има защита. Рискът е, че от време на време падат доста внезапно и там е въпросът по какъв начин да се направи.

Говорили сме с проф. Аргирова (проф. Радка Аргирова, вирусолог - бел. авт.), че когато имаме население, което се разхожда с концепцията, че има антитела, а дори не знаем дали има, плюсовете да го изследваме, ще бъдат доста огромни.

Включването на антителата към документа ще даде тласък да знаем статута на всички хора.

Правили ли сте сметка какъв брой би коствало това, изключително поради, че тези проучвания няма да се вършат еднократно?

- Няма да е по-скъпо от 20 млн. лева, тъй като цената им падна доста.

С кого се посъветвахте преди да изразите позицията на " Продължаваме промяната " за документ след проучване на антитела?

- С проф. Аргирова, с лекар Тропчева, чуваме се и с Райна Фичорова. Използваме хора в и отвън България. С проф. Аргирова освен се чуваме, само че я помолих да ми напише точното мнение, с точните времеви шпации и тест, който би трябвало да се употребява. Не приказвам общи приказки.

Как съгласно Вас би трябвало да бъдат стимулирани повече хора да се имунизират, отвън това, че обявявате, че сте имунизиран и подкрепяте имунизирането против COVID-19?

- Аз приказвах с проф. Фичорова от " Харвард ". Тя не ми сподели дали да се имунизирам или не, а ми направи цяла скица от спринцовката, през всичките каскади, които се случват в моето тяло, до антителата. На всяка стъпка ми сподели какви са рисковете и в какъв времеви интервал могат да ми се случат.

Когато разбрах, че всичките са в интервала до един месец след имунизацията, а не да вземем за пример четири години по-късно, аз се успокоих доста. Тази лекция ми лиши 20 минути и решението ми беше елементарно.

Една от огромните задания на идващото държавно управление е да направи необятна акция, с цел да осведоми хората и те да повярват. Аз ще поканя проф. Фичорова да пристигна, да я заснемем, да я заведем в другите лечебни заведения и това да го вкараме в медиите.

Ще приключим с тематиката за решението на Конституционния съд за двойното Ви поданство. Говорихте по тематиката доста, само че: приемате ли, че сте нарушил закона с подаването на вашата декларация за министър?

- Приемам решението на Конституционния съд, само че хубавата вест е, че този въпрос към този момент е фокус на публичното внимание и идващият парламент ще анулира пречката за българите в чужбина да бъдат част от ръководството.

Конституционният се произнесе, че има нарушаване. В този смисъл признавате ли, че сте нарушил?

- Да, одобрявам решението, което споделя, че съм нарушил, само че морално не се усещам отговорен. Много ми хареса, че президентът ми сподели след решението, че България щеше да е доста по-напред, в случай че имаше министри като теб.

Но този метод на говорене не прокрадва ли нюанса, че законът може да бъде нарушаван?

- Не, законът не би трябвало да бъде нарушаван. Въпросът е, че на никое място не пишеше дали волеизявлението се счита за отвод или не. Аз не изисквам, че би трябвало да се нарушава двойното поданство или не. Казвам единствено, че единствено след решението на Конституционния съд се разбра, че моите дейности в моя отвод на 21 април не са били задоволителни.

Подготвихте ли се с правист, с цел да подпишете със успокоение декларацията преди встъпването Ви в служба?

- Не, толкоз бях сигурен, че съм направил безусловно всичко. Чухме и адвокати, които споделиха, че това е задоволително.

Но знаете, че.

- Тогава пък щеше да е въпросът от коя страна съм потърсил правист, тъй като и сред тях имаше огромни различия. Това също сподели, че съм направил най-хубавото, което можех да направя.

Конституционният съд обясни за всички бъдещи българи, които желаят да го създадат, че ще бъде непозволено, разбрахме го. Но се веселя, че това ще бъде променено в идващия парламент.

Знаете ли дали някой от актовете Ви като министър към този момент е оспорван правосъдно?

- Не знам. Но кой акт тъкмо да апелират: уволнението на Българската банка за развиване, през които се източиха два милиарда лв. или строителството на язовири без позволение на тройна цена, или държавния комплекс, в който на средата на Коронавирус рецесията са се изсипали 70 млн. лева в новосформираща се компания, с цел да се направи административна постройка, на място, на което би трябвало да има нововъведения.

Кой политик има доблестта има доблестта да го апелира? Който го направи, би трябвало ясно да се знае, че са поставени начело, а зад тях има мафиотски ползи, които крадат държавния бюджет.

Обмисляли сте разновидността да подадете оставка като министър на стопанската система откакто Конституционният съд образува дело по настояването на депутати от ГЕРБ, с цел да може делото да е безпредметно?

- От самото начало до решението моето разбиране беше, че съм се отказал да бъда канадец на 21 април, тъй че не ми е минавало през разум да депозирам оставка като министър. Не желая да звуча себелюбиво, само че нещата, които се направиха за тези три месеца, аз съм горделив от тези си дейности. Би било съгласно мен загуба за всички ни, в случай че нещо друго се беше случило.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР