Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов се

...
Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов се
Коментари Харесай

ГРЪМ! ГЕРБ пипнаха ген. Атанасов в жесток гаф за снарядите, Христо Иванов клекна пред Атанасова

Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов се явиха на среща с ГЕРБ в зала „ Запад “ в Народното събрание. След като Мария Габриел показа програмата си, Петков благодари за срещата и сподели, че са се срещнали с 10-те точки, които ГЕРБ показва, открои, че огромна част от тях съответстват с целите на ПП-ДБ и желае да влязат в елементи по някои тематики.
След това даде думата на Атанас Атанасов, който да разяснява тематиката с защитата.
Той съобщи, че сега е значим въпросът с участието на България в НАТО, поради войната в Украйна.
„ Има искане за един милион снаряди 155-мм, с които държавното управление ни разполага, само че президентът е отказал на Украйна. Какво мислите по въпроса? Защото би трябвало да изпълняваме съюжническите ни отговорности. Министерски съвет дава отговор за сигурността и публичния ред в страната, само че законът споделя, че ръководителите на всички служби се назначават от президента и това не дава опция да изпълнителната власт да извършва своите пълномощия. Как се отнасяте към тези законопроекти “, попита той Мария Габриел.
„ Благодаря за въпросите. Когато приказваме за Украйна и взаимност към нея, би трябвало да покажем цялостна поддръжка. Когато споделяме, че желаеме проевропейско държавно управление споделяме, че желаеме да участваме в общата позиция. Има решение на Народното събрание. За да може да се отговори уместно на тях, държавното управление би трябвало да е с ясно изявена.За законопроектите – би трябвало да ги прочета. Обичам да чета. Решенията не се взимат от един човек. Каквито и законопроекти да има, в случай че служебното държавно управление продължи да работи, знаете какъв е сюжета “, отговори тя.
Десислава Атанасова сподели, че не е ясно дали има такова съответно искане от Украйна към България и сподели, че България не разполага с такива снаряди, а разполага единствено със 152-милиметрови.
„ Следва да пожелаваме първо информация. Това ще го създадем в Комисията по защита. Знаем, че една от точките ще бъде чуване на министъра на защитата. Съвсем скоро ще имаме цялостната информация “, сподели Атанасова.
Петков изиска Христо Иванов да разяснява тематиката за предварителното освобождение на основния прокурор.
„ Радвам се, че направихте смели поръчки в тази посока, които ще ми простите, че подхождаме с несъмнено внимание. Разбирам, че идвате от Брюксел и не сте били част от политическия живот тук. Направи ми усещане поръчката за дейности по отношение на основния прокурор и към този момент се желае неговото освобождение – нещо, което преди да чуем вашата поръчка, беше невероятно. Става ли дума за следващия дворцов прелом? Ще бъде ли заменен както беше назначен или това нещо е начало на в действителност дълбока смяна “, обърна се Христов към Мария Габриел.
Според него не може да се приказва за смяна в правораздаването, в случай че не се приказва за амбициозни промени в Конституцията и модела на управление на прокуратурата.
„ Готова съм да проведем диалози в елементи. Изненадана съм, че казвате, че съм откъсната към България. Познавам българите и знам какво вълнува една майка, какво желаят хората. Мога доста ясно да кажа, че удостоверявам желанията си и за мен има правила и бистрота. Всичко, което би трябвало да се случва, би трябвало да е по отношение на закона и пълномощията. Наясно съм, че с цел да приказваме за конституционна промяна има доста работа, обвързвана с Министерски съвет, министъра на правораздаването, Народно събрание. Вие сте тънък ценител на правосъдната система и всички промени, свързани с нея. Знаете, че това няма да стане с една политическа мощ. Давам думата на специалистите “, отговори Мария Габриел и даде думата на Десислава Атанасова.
„ Дори да не приказваме за поддръжка с първия мандат, можем да приказваме за поддръжка за надълбоко конституционна промяна в правосъдната система. Важно е какъв брой е животът на 49-ия парламент, тъй като в случай че е стеснен и първия мандат не бъде осъществен, то ние, каквито и планове да имаме, няма да ги изпълним “, сподели тя.
Атанасова попита ПП-ДБ подготвени ли са бъде формирано държавно управление, което да реализира всички промени.
„ Ако не получим отговор на този въпрос, втория и третия, за конституция и законодателство, стават незначителни. Можем да си създадем семинар с специалисти и учени, с цел да уточним тези въпроси. Понякога на българския политически хайлайф му е нужна помощ “, изясни тя.
Христо Иванов означи, че Атанасова е права, само че съгласно него времето на Народното събрание зависи от това ще реализиран ли единодушие по отношение на правосъдната промяна и битката с корупцията.
„ Тяхното създание е доста значимо за нас, тъй като от него зависят процесите, които бяха отключени. Те вършат този диалог незабавен и надалеч не е научен “, означи съпредседателят на Демократична България.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР