Кирил изтърпява наказанието за убийството на своята майка, извършено по

...
Кирил изтърпява наказанието за убийството на своята майка, извършено по
Коментари Харесай

Смекчиха присъдата на осъден на смърт за убийство

Кирил изтърпява наказването за убийството на своята майка, осъществено по изключително нечовечен и непосилен за жертвата метод през ноември 1998 година

Окръжен съд – Варна му дефинира наказване за закононарушението „ гибел посредством разстрел “ по настоящия по това време Наказателен кодекс. Тогава 37-годишният мъж е eдин от последните наказани на гибел във Варна, като преди тази присъда е неведнъж осъждан и за други тежки закононарушения.

След промени в Наказателен кодекс и анулация на смъртното наказване, през февруари 1999 година Варненският апелативен съд изменил наказването „ гибел посредством разстрел “ и му определил „ пожизнен затвор “. Към момента 57-годишният мъж е излежал в пандиза 20г., 6 месеца и 23 дни. Като съображение за уважаване на молбата на Кирил А., отбраната му показа писмени доказателства – удостоверения и документи за приключени курсове, проучвания по отношение на риска от вреди във връзка с другите, както и мненията на началника и администрацията на пандиза във Варна. В тях се показва, че за целия 20-годишен интервал лишеният от независимост показва положително държание, демонстрира самокритичност и осъзнава вредите от правонарушението.

От 2003 година няма налагани санкции и 20 пъти е бил награждаван, като се следи дълготраен блян да сложи живота си на постоянна база, която да не влиза в прорез със закона. В настоящата оценка на риска е записано, че Кирил А. задълбочено е преосмислил държанието си и то следва позитивна тенденция.

Становищата на затворническата администрация са безапелационни, че лишеният от независимост се е поправил, превъзпитал и осъзнал осъщественото и с присъединяване си в разнообразни трудови, просветителни, обучителни, квалификационни действия, както и в профилирани стратегии за влияние, е посочил позитивна смяна в държанието си.

Съдът, откакто прегледа и взе поради събраните по делото писмени доказателства, както и мненията на административното управление на пандиза във Варна одобри, че са налице материално правните предпоставки за подмяна на наказването „ пожизнен затвор “ с „ отнемане от независимост “ за период от 30г., защото наказаният е изтърпял не по-малко от 20г. Съдът зачита периода на изтърпяване на наказването от Кирил А. досега.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна в седем дневен период.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР