Кипър отваря напълно енергийния си пазар от октомври, като целта

...
Кипър отваря напълно енергийния си пазар от октомври, като целта
Коментари Харесай

Кипър отваря напълно енергийния си пазар от октомври

Кипър отваря изцяло енергийния си пазар от октомври, като задачата на държавното управление е тази промяна да докара до понижаване на цените на електричеството за потребителите. Проектът за инсталирането на система за ръководство на конкурентния пазар на електрическа енергия се финансира с близо 5 млн. евро от Националния проект за възобновяване и резистентност, предава БНР. 

" Кипър навлиза в последния стадий на подготовката за либерализация на енергийния си пазар, която следва тази есен ", заяви енергийният министър Наташа Пилиду.

До април ще бъде приключена и ще стартира тестването на софтуерната система за ръководство на конкурентния пазар на електрическа енергия, като пилотната ѝ фаза ще продължи до октомври.

Близо 5 млн. евро от Националния проект за възобновяване и резистентност са предопределени за тази система.

Сроковете и нужните дейности за обезпечаване на плавното и безпроблемно отваряне на пазара бяха разисквани на три срещи на президента на Кипър Никос Анастасиадис с участниците в процеса в границите на една седмица, последната от които във вторник.

" Целта на държавното управление е действието на конкурентния пазар на електрическа енергия да дава на потребителите по-добри услуги на допустимо най-ниските цени ", акцентира президентът.

В същото време с 9 месеца се забавя построяването на първия в страната терминал за импорт на полутечен природен газ за произвеждане на електрическа енергия, на който се разчита доста за нейното поевтиняване. Основна причина са проблемите по време на пандемията. Новият период за завършването на плана е юли 2023 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР