Кината отвориха след над двумесечна пауза тази седмица, но угрозата

...
Кината отвориха след над двумесечна пауза тази седмица, но угрозата
Коментари Харесай

Онлайн форматът се услади на българските фестивали

Кината отвориха след над двумесечна пауза тази седмица, само че угрозата коронавирусът да ги затвори още веднъж не е отминала. Ето за какво наклонността фестивали и министър председатели да се придвижват онлайн продължава с цялостна мощ. Фестивалът за писмено кино, отдадено на изкуството и неговите хора, Master of Art имаше четири издания онлайн преди пандемията. Предвид събитията през 2020-а той се състоя на уречените дати през април, само че не и в уречените кинозали, а онлайн. Тогава бе показана единствено част от плануванаъа стратегия, а цялостният набор филми бе прожектиран на огромен екран през септември същата година, когато коронавирусът " почиваше ". Формулата се оказа сполучлива и Master of Art ще се опита да я повтори тази година. 

От 12 до 28 февруари на познатото място -, ще се състои Зимното издание на фестивала. В тези 17 дни феновете на платформата ще могат да гледат 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия. Сред пълнометражните 15 са премиерни, а 15 са любимци на публиката и журито от старите издания.

Сред продукциите, които за първи път ще бъдат показани у нас, блестят персонажи като звездата на италианското кино Клаудия Кардинале ( " Клаудия, мистериозната " ), художника и безгрижник Амедео Модиляни ( " Тайните на Модиляни " ) или един от най-големите фотографи-документалисти на XX век ( " Елиът Ъруит: Мълчанието звучи добре " ). Любителите на архитектурата ще могат да видят в " Да направиш планина "  как датчанинът Бярке Ингелс трансформира покрива на цех за преправка на боклуци в ски писта в самия център на Копенхаген. " Монреал в светлината на спомените " и " Варшава: Разделен град " също ни водят тук-там, където сега е непостижимо да идем.

Българският воин на тазгодишната селекция е проф. Иван Веселинов - режисьор, сценарист, художник, карикатурист, стихотворец, на чието завещание е отдаден " Човекът с лулата " на режисьора Анри Кулев. 

Сред наградените филми от предходни издания на Master of Art са истории за израелския публицист Етгар Керет, художниците Оскар Кокошка и Фернандо Ботеро, архитектите Мис ван дер Рое и Франк Гери, режисьорите Милош Форман, Федерико Фелини и Лукино Висконти. В „ Каренина и аз “ феновете ще чуят Лиъм Нийсън като Толстой, а в късометражната селекция пък могат да се насладят на гласа на самата Глен Клоуз, озвучаваща кино лентата за Андреа дел Верокио, един от учителите на Леонардо.

Пълната селекция от 47 филма ще бъде налична против 25 лв.. За 15 лева пък могат да се гледат 15 кино лентата по желание (в този пакет всички късометражни се равняват на 1 пълнометражен).

Фестивалът се надява да посрещне публиката си и онлайн през април т.г., когато ще предложи още по-богата стратегия.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР