Ким Еуджин израства в провинция Хамгьонг в Северна Корея. Тя

...
Ким Еуджин израства в провинция Хамгьонг в Северна Корея. Тя
Коментари Харесай

Религията - основен враг на режима в Северна Корея

Ким Еуджин израства в провинция Хамгьонг в Северна Корея. Тя си спомня, че в родния ѝ град не било рядкост да се правят арести за закононарушения против страната. Повечето от тях за дребни нарушавания, споделя Ким. След шест месеца или година, прекарани в наказателни трудови колонии, задържаните се завръщали - слаби и изтощени.

Но тези, които били залавяни с Библия, или за които се говорело, че са били арестувани по време на акции в незаконни църкви, в никакъв случай не си идвали назад. Става дума за хората, които не се отказвали от вярата в Бог и не се прекланяли пред фамилията Ким, която ръководи страната с стоманен пестник към този момент три генерации.

Повечето от изчезналите били почитатели на католицизма, продължава описа си Ким Еуджин.  " В Пхенян има няколко църкви. Но те са там само за да бъдат показвани и държавното управление да твърди, че има независимост на религията. В реалност от хората се чака да почитат фамилията Ким, а религията е неразрешена ", споделя дамата, която е избягала от родината си дружно с майка си през 90-те години на предишния век.

Репресиите против вярващите се ускоряват

Религиозни и правозащитни групи от години изпращат през границата с Южна Корея храна, медикаменти, дребни суми пари и дребни библии, закачени за балони. Други хора - от китайската страна на границата - в доста по-опасни условия внасят библии и оказват помощ на дезертьори, които са избягали от Северна Корея. Други дори успяват да влязат в комунистическата страна и да основат незаконни църкви, с цел да популяризират религията.

" Все повече хора започнаха да се причисляват към църквите и тяхното запазване в загадка стана мъчно. Правителството засилваше акцията си против религията, постановяваха се все по-строги наказания ", споделя още Ким. В момента тя живее в Сеул, където помага на бегълците от Северна Корея да научат британски.

" Когато хората от тайните църкви бяха залавяни, ги отделяха от останалите задържани ", спомня си тя. " Те бяха изпращани в разнообразни лагери, с цел да бъдат осъдени. Никога не съм срещала някой, който да е излязъл от лагер, откакто е бил арестуван поради своята набожност. Те просто не оцеляваха. "

Атаките против религиозните свободи не стопират и до през днешния ден. На 23 май Радио Свободна Азия заяви, че севернокорейските управляващи са заловили петима християни във плантация в покрайнините на град Сунчон. Те пристигнали там, с цел да провеждат молитва и да четат Библията.

Двугодишно дете с доживотна присъда

В последния отчет за религиозната независимост на американския Държавен департамент се посочва следния фрапантен пример: през 2009 година 2-годишно дете получило доживотна присъда в лагер за политически затворници заедно с цялото му семейство. Причината - у един от тях била открита Библия.

Възможно е най-вече в западните елементи на Северна Корея да живеят до 400 000 християни, които крият вярата си. Именно там при започване на 20-и век се открили мисионери.

По отношение на религиозните свободи Северна Корея е избрана като " една от най-лошите в света " в отчета на Държавния департамент. Авторите му показват, че доминиращата идеология в страната, известна като чучхе, възприема религията като опасност за съществуването си. Контролирани от страната организации като Корейската будистка фондация и Корейската католическа федерация " основават заблуда за независимост ", написа още в документа.

Академикът и деятел Сонг Йонг Че също разяснява пред Дъждовни води, че управлението на комунистическата страна " желае да унищожи всички религии, тъй като те съставляват опасност ". Той изяснява следното: " Режимът има вяра, че в случай че разреши на хората да се събират дружно, да се молят и да четат Библията, те ще приказват между тях и управляващите бързо ще изгубят контрола си върху обществото. " Според него режимът не се опасява толкоз от самата вяра, колкото от свободата на мисълта и вярата, които хората могат да получат посредством нея.

" Получаваме все по-малко информация от Северна Корея. И се притеснявам, че това значи, че ситуацията за хората в незаконните църкви е станало по-лошо ", споделя още Сонг Йонг Че.

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР