Кило банани, моля!, 83-годишната Юксел се провиква от прозореца на

...
Кило банани, моля!, 83-годишната Юксел се провиква от прозореца на
Коментари Харесай

В Истанбул пазаруват с кошница на въже през балкона

" Кило банани, апелирам! ", 83-годишната Юксел се провиква от прозореца на четвъртия етаж до магазина за хранителни артикули на ъгъла на улицата си в Истанбул, преди да спусне кошницата си с въже.
Претегляйки бананите, бакалинът ги слага в торбичка, зарежда кошницата, като взема парите, останали вътре, и подвиква на чакащия клиент: " Дърпай! "
Юксел го прави, до момента в който кошницата се върне назад до прозореца й и прибира продуктите вътре.
Вековната процедура, към момента позната панорама по улиците на Истанбул, закупи ново значение, откакто турските управляващи оповестиха в неделя, че хората над 65 години би трябвало да си стоят дома поради борбата против новия ковид.
" Преди получавахме може би по 10 поръчки дневно, в този момент този брой доближава 50 ", сподели в репортаж за Агенция Франс Прес, представен от БГНЕС, бакалинът Зафер Гундогду в истанбулския квартал Ферикой.
" Каквото и да им е належащо, ние сме разполагаем на нашите остарели клиенти, или пълнейки кошници, които са пуснати, или доставяме на вратата им от 7:00 до 22:00 часа. "
Касапинът Зейнел Озунер, чийто бизнес е в същия квартал, споделя, че прави всичко допустимо, с цел да подсигурява, че възрастните хора няма да останат без храна.
" Те също са и наши съседи. Ние им доставяме самун или вестник, а освен месо ", сподели той.
Турция към сряда публично е записала 44 смъртни случая от ковид, като множеството от тях, съгласно здравния министър Фахреттин Коча, са възрастни хора.
" Обръщам се към нашите възрастни хора. Това общество има потребност от вашия житейски опит... Моля, не рискувайте живота си и се придържайте към ограниченията ", прикани Коча тази седмица.
Както и заповедта на възрастните да останат у дома, управляващите са подхванали редица ограничения от затварянето на учебни заведения и университети до възбрана на всеобщи молебствия, само че към този момент не са наложили цялостно блокиране.
Междувременно младежите показват в обществените медии вяра, че страната ще разгласи " изключително състояние ", защото те не били в положение да задържат родителите си вкъщи и са обезпокоени.
Някои общини в Турция обаче взеха по-драстични ограничения.
Парковите пейки бяха изскубани от земята от локални чиновници в Юскюдар в азиатската част на Истанбул, с цел да попречват възрастните хора да излизат на открито.Общината също показа проницателен туит: „ Обичаме вие, само че не ни принуждавайте да вършим това “, гласеше текстът, показвайки фотография на дъртак, който се готви да излезе от жилищна постройка,но вижда, че улицата му е разровена от булдозер
В град Одрин пък парковете бяха оградени с телена ограда, до момента в който в Анкара управляващите стопираха безплатните транспорти в публичните рейсове за възрастни хора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР