Киевският режим и неговите западни ръководители се опитват да използват

...
Киевският режим и неговите западни ръководители се опитват да използват
Коментари Харесай

Патриарх Кирил: Чрез Украинската православна църква Киев подклажда омразата към Русия

Киевският режим и неговите западни ръководители се пробват да употребяват Украинската православна черква като инструмент за подклаждане на руско-украинска ненавист. Това съобщи съветският патриарх Кирил на парламентарна среща в Държавната дума, оповестява ТАСС.

" Опитите на сегашния киевски режим и неговите спонсори в чужбина да употребяват Украинската православна черква като инструмент за поддържане на враждата сред Русия и Украйна предизвикват дълбока тъга и заслужено отвращение ", уточни той.

" Напълно съм убеден, че помирението в бъдеще е невероятно без Украинската православна черква, която е самостоятелна от политическата обстановка - ​​именно по тази причина провокира такава ненавист измежду актуалните архитекти на световни спорове, които не се интересуват нашите нации да живеят в благополучие и мир ", добави патриархът.

Той със страдание означи, че дейна роля в разгръщащите се разрушителни процеси играе Константинополската патриаршия, която през 2018 година предизвика следващото църковно разделяне в Украйна. Тогава от неканонични организации беше основана така наречен Православна черква на Украйна.

Според патриарха безпрецедентното преследване на свещенослужители и вярващи в Украйна и опитите за цялостна възбрана на Украинската православна черква в страната са " част от световен външен дневен ред ".

" Извършват се масови гонения в епархии, манастири и енории, образуват се наказателни каузи против духовенството и богомолците по измислени мотиви и се дискредитират в медиите, лишават се най-светите православни светини на народа ни и с всеки минал ден стават все по-гръмогласни апелите за цялостна възбрана на активността на каноничната православна черква. Всичко това може да се преглежда като част от световна външна стратегия за заличаване на каноничното православие в границите на една страна - Украйна ", уточни той.

Патриархът добави, че многочислени правозащитни организации в чужбина избират да си затварят очите за събитията, които се случват в Украйна, като по този начин разкриват своята политическа пристрастност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР