Киев. В сряда украинците отбелязват 31 години, откакто обявяват независимост

...
Киев. В сряда украинците отбелязват 31 години, откакто обявяват независимост
Коментари Харесай

Reuters: Украйна отбелязва Деня на независимостта си на шестия месец от началото на войната

Киев. В сряда украинците означават 31 години, откогато афишират самостоятелност от Съветския съюз в това, което сигурно ще бъде ден на приглушени, само че предизвикателни празненства, помрачени от страховете от нови съветски ракетни офанзиви, оповестява Reuters .

Денят на независимостта на Украйна, който се навършва шест месеца след нашествието на Русия на 24 февруари, тази година закупи свето особено значение за украинците.

Украинският президент Володимир Зеленски предизвести късно във вторник за опцията от „ отвратителни съветски провокации “ и „ брутални удари “ от страна на Москва, с цел да хвърли леке върху това, което съгласно него е значим ден за всички украинци.

Властите не разрешиха обществените събирания в столицата Киев и постановиха непоколебим полицейски час в източния град Харков, който устоя месеци на обстрел по фронтовите линии. На доста държавни чиновници е подредено да работят от у дома.

Украйна излиза от Съветския съюз през август 1991 година след несполучливия пуч в Москва и референдум, на който голямото болшинство от украинците гласоподаваха за оповестяване на самостоятелност.

Зеленски не разкри детайлности за това по какъв начин държавното управление ще означи формалния празник от съображения за сигурност. Той сподели, че ще награждава хора, като железопътен личен състав, служащи от службите за незабавна помощ, електротехници, водачи, хора на изкуството и хора от медиите.

Правителството разположи труповете на изгорели съветски танкове и бронирани машини като военни титли в центъра на Киев в символ на волята си за опозиция.

Властите приканиха хората да одобряват предизвестията за въздушно нахлуване съществено и да търсят заслон, когато завият сирените.

„ Ние се борим против най-ужасната опасност за нашата държавност и също във време, когато сме постигнали най-голямото равнище на национално единение “, сподели Зеленски във вечерно послание.

Градската администрация на Киев забрани огромни обществени събирания до четвъртък, опасявайки се, че навалица от празнуващи поданици може да стане цел за съветски ракетен удар.

„ Те ще получат отговор, мощен отговор “, сподели Зеленски на конференция във вторник.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР