Киев. Обявлението за създаване на съюз между Украйна, Великобритания и

...
Киев. Обявлението за създаване на съюз между Украйна, Великобритания и
Коментари Харесай

„Известия“ : Украйна обяви, че създаването на съюза с Великобритания и Полша се отлага за неопределен срок

Киев. Обявлението за основаване на съюз сред Украйна, Англия и Полша се отсрочва за неопределен срок. Това заяви във вторник, 1 февруари, министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, представен от съветското издание „ Известия “ .

„ Планира се първото публично известие за основаването на нов формат да бъде направено от външните министерства на трите страни по време на визитата на английската ни колежка [британският външен министър Лиз Тръс] в Киев. За страдание тя се е заразила с COVID-19 и отлагаме това известие за по-късна дата “, написа той на страницата си във Facebook.

Кулеба изясни още, че Украйна е поела самодейността за започване на сходно тристранно съдействие през октомври предходната година. Той посочи, че новият формат е част от тактиката на дребните съюзи като дейна външна политика на Украйна.

„ Същината е в това, че не можем да чакаме сигурност и разцвет някъде в бъдеще, когато станем членове на Европейски Съюз и НАТО. Имаме потребност от тях през днешния ден. И през днешния ден реализираме практическо подсилване, като се сплотяваме с другарски и близки страни в дребни съюзи “, изясни министърът.

Кулеба акцентира, че Варшава, Киев и Лондон имат освен „ реалистично схващане за заканите за европейската сигурност и тактика за противопоставяне на провокациите от Руската федерация “, само че и огромен капацитет за тристранно съдействие в региона на търговията, вложенията и енергетиката.

Украинският водач Владимир Зеленски разгласи по-рано денем, че Украйна, Англия и Полша ще образуват нов съюз. Президентът обаче не приказва за съответните елементи на съдействието сред трите страни в новия формат.

Политикът акцентира, че дипломатическата поддръжка за Украйна е на най-високото си равнище от 2014 година насам. Той добави, че страната „ прави оценка поддръжката на всички, само че разчита единствено на себе си “.

По-рано същия ден беше обявено, че Украйна и Полша са се договорили да построят газопровод, с цел да усилят размера на синьото гориво, доставяно на изток. В същия ден стана известно, че Варшава ще трансферира снаряди за системи за противовъздушна защита в Киев.

На 19 януари английското държавно управление достави на Украйна няколко хиляди противотанкови управляеми ракети при положение на съветско „ настъпление “. Заместник-министърът на защитата на Обединеното кралство Джеймс Хипи означи, че Украйна е изправена пред „ екзистенциална опасност “ от Русия.

Два самолета с оръжие от Лондон кацнаха в Украйна на 17 януари, а на 18-и последният аероплан достави противотанкови оръжия. Предполага се, че приказваме за противотанкови системи NLAW.

Западни политици и представители на медиите непрекъснато предизвестяват за допустима съветска експанзия против Украйна. Руската страна неведнъж отхвърля сходни изказвания. Москва акцентира, че няма проекти да „ нахлува “ в Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР