Киев няма време за губене, каза тази седмица шефът на

...
Киев няма време за губене, каза тази седмица шефът на
Коментари Харесай

“Един детайл променя всичко”. Какво може да попречи на украинското контранастъпление

Киев няма време за губене ", сподели тази седмица шефът на Пентагона Лойд Остин. Американците в действителност тласкат ВСУ в нахлуване. За това на какво са способни украинските войски, въоръжени от Запада - в материала.

Напред на изток

„ Трябва да осъществим отговорностите си бързо и напълно ”, съобщи Остин. “Това включва доставка на нашата бронирана техника на бойното поле и бързо образование на украински бойци и техници ”, добави той..

Западът чака " решителни дейности " от Украйна. И съвсем намерено изисква да се отдръпна от Артьомовск: същият Остин неведнъж е подчертавал, че този град има по-скоро алегорично значение, в сравнение с стратегическо.

В Киев също споделят, че завладяването на „ крепостта “ Бахмут „ няма да даде на съветските войски решаващо преимущество ”.

Зеленски обаче постоянно организира срещи на щаба, където всички единомислещо повтарят нуждата от продължение на борбата за града.

Западните медии неведнъж акцентираха, че това вреди на идното контранастъпление: ВСУ губят най-боеспособните елементи в Артьомовск.

" Не мисля, че тяхната интервенция ще бъде сполучлива. Да, те могат да реализират някои локални победи, само че няма да могат да извърнат прилива. Въпреки това Киев ще се опита да направи това, с цел да показва най-малко някои достижения на Запад “, счита вицепрезидентът Академия по геополитически проблеми Константин Соколов.

Възможни посоки

Пентагонът е цялостен с оптимизъм. Според американските медии Вашингтон и Киев обмислят два разновидността за контраофанзива.

Първата минава през Днепър и се придвижва надълбоко в региона на Херсон до Перекоп. Това ще прекъсне сухопътната връзка с Крим.

Вторият - на изток, в това число през Артьомовск. Ако отхвърлен съветските войски там, може да се извърнат на юг. Това ще усложни и логистиката на кримската формация.

Командването на ВСУ възнамерява интервенцията от края на февруари в американската база във Висбаден. Помагат им най-висшите чинове на американската войска.

Проблемите на окопната война

В същото време при закрити порти Вашингтон упорства ВСУ да пестят снаряди и да стрелят по-точно.

С неналичието на муниции, споделят публицистите, се сблъскват и двете страни в спора, само че Украйна към момента няма способи да реши този проблем. „ Всеки ден Русия изстрелва толкоз снаряди, колкото Европа може да създаде за един месец “, сподели европейски посланик, представен от “Файненшъл Таймс ”.

Американците също няма да оказват помощ: през януари съгласно “Бизнес Инсайдър ” в Съединени американски щати са изстреляни единствено 14 000 снаряда на месец. До пролетта те възнамеряваха да го усилят до 20 хиляди, до 2025 година - до 90 хиляди.

Но ВСУ към този момент са ориентирани към нахлуване. И пораждат компликации: съгласно министъра на защитата на Украйна Алексий Резников, армията даже в отбрана изразходва към 110 000 снаряда с диаметър 155 мм всеки месец. Шест или седем пъти повече, в сравнение с създават Съединени американски щати, макар че не всички от тях са изпратени на режима в Киев.

" Ако не бяхме лимитирани в снарядите, щяхме да използваме цялостния арсенал - 594 хиляди на месец. Според нашите оценки най-малко 60% от това са нужни за сполучливо осъществяване на бойни задачи - 356 400 ”, изяснява Резников.

И това е единствено един тип амуниции. А има потребност и от други.

От какво стрелят?

Според Държавния департамент Съединени американски щати към този момент са изпратили на Украйна:

повече от един милион стандартни снаряди с диаметър 155-мм;

повече от шест хиляди прецизни муниции от същия калибър;

400 хиляди - диаметър 105 милиметра;

45 хиляди - диаметър 152-мм;

20 хиляди - диаметър 122-мм.

Първите три са натовски, последните две са за руски оръдия. И това е различен проблем, тъй като Украйна има доста повече артилерийско завещание от Съюз на съветските социалистически републики: към 750 оръдия с диаметър 152-мм и 350 „ дула “ за 122-мм снаряди.

Според Резников производството на муниции за тях е било допустимо едвам през ноември.

Затова би трябвало да разчитаме на остарели ресурси и западни оръжия. Според “Ню Йорк Таймс ” към края на есента ВСУ разполагат с към 350 гаубици западно произвеждане. Това са главно М777 диаметър 155 мм и М119 диаметър 105 мм.

Зоопарк “

За настъплението са нужни и танкове. Очаква се ВСУ да получат общо към 700 машини от Европа и Съединени американски щати. По-голямата част от техниката към този момент е докарана - повече от 350 Т-72, полски ПТ-91 “Твърди ” и близо 30 словенски M-55.

Новите партиди танкове на НАТО към този момент са по-скромни:

14 “Чаланджър-2 ” от Великобритания;

14 “Леопард-2A4 ” от Полша;

Над 100 “Леопард-1A5 ” от Германия, Дания и Холандия;

Осем “Леопард-2A4 ” от Канада и същия брой от Норвегия;

Шест “Леопард-2A4 ” от Испания;

18 “Леопард-2А6 ” от Германия и три от Португалия;

Десет “Стридван-122 ” от Швеция (модернизация на лицензирания “Леопард-2A5 ”);

31 M1 “Ейбрамс ” от Съединени американски щати.

Широката гама в този случай е минус. „ Поддръжката е сложна: ще ви трябват ремонтни звена, междинни връзки и хранилища, свързани комплицирани логистични системи за четири разнообразни вида машини “, споделят специалистите.

Освен това боеприпасите на “Чаланджър ” не са подобаващи за “Леопард ” и “Ейбрамс ”. Освен това “Леопард 1 ” има 105 мм оръдие, до момента в който Леопард 2 има 120 мм оръдие.

Резервните елементи за новите немски танкове се създават единствено в Германия. Освен това е належащо настрана образование на механици и екипажи.

Човешки фактор

Обучават и пехотата. Гръбнакът на ударната група би трябвало да бъде " Гвардията на настъплението " - осем бригади от доброволци и ветерани с военен опит. Сред тях има и обучавани в чужбина – към 20 хиляди.

Повечето са минали през ускорени стратегии. Според “Файненшъл Таймс ” украинците са били обучавани във Англия в продължение на пет седмици. За британците сходен курс е три месеца и половина.

И не всеки оправдава упованията след завръщането си. Например боец от ВДУ0, който беше покорен през декември и е бил обучаван в базата “Воркоп ” във Англия, се съобщи 20 минути след първата си борба. Инструкторите от НАТО го подготвяли единствено три седмици.

Друг покорен украински боец, минал през същата стратегия, се оплака от неналичието на оръжие и муниции: „ Изоставиха ни без оръжие, без нищо, имахме един БТР, а след това различен батальон ни го даде, тъй като нашият изгоря. "

Времето и качеството на задграничното образование пораждат въпроси. Украинските управляващи обаче имат намерение да компенсират тези дефекти с броя на бойците. Обявената на 24 февруари предходната година обща готовност и военното състояние постоянно се удължават.

Резултатът от спора значително зависи от идното контранастъпление. Западът ускори доставките на оръжие едвам откакто получи твърдо заричане от украинците да нападна, оповестява “Политико ”, базирайки се на неизвестен чиновник. И резултатите от интервенцията на ВСУ директно ще се отразят на по-нататъшната поддръжка на Киев.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР