Кибератака от руски хакери причини сериозно прекъсване на задграничните доставки

...
Кибератака от руски хакери причини сериозно прекъсване на задграничните доставки
Коментари Харесай

Руски хакери удариха Британските кралски пощи

Кибератака от съветски хакери аргументи съществено спиране на задграничните доставки на Британските кралски пощи, оповестява Би Би Си, представена от news.bg.

Атаката вид " рансъмуеър " (ransomware) е засегнала компютърните системи, които Кралските пощи употребяват за изпращане на колета в чужбина.

От сдружението предизвестяват клиентите си за разстройства заради " киберинцидент ". Хората се поучават да не се пробват да изпращат интернационалните писма и пратки, до момента в който казусът не бъде позволен.

Ransomware е злоумишлен компютърен програмен продукт, който криптира данни и заключва системи. Рансъмуер-ът, употребен при офанзивата, е " Lockbit ", разкри източник, осведомен с следствието.

Фирмите за компютърна сигурност настояват, че софтуерът е създаден и употребен от незаконни групировки, свързани с Русия.

Кралските пощи са получили и записка с искане на откуп, която гласи: " Вашите данни са откраднати и криптирани ".

 Очаква се настояването за откуп да бъде в размер на милиони, макар че източници, близки до следствието, показват, че има " заобиколни решения ", с цел да може системата да проработи още веднъж.

Кибератаките вид " рансъмуеър " са непрекъсната опасност за организации и компании по целия свят, като такива се случват съвсем всекидневно.

Настоящата обстановка обаче е изключително значима, защото Британските кралски пощи са " сериозна държавна инфраструктура " - т.е. са от решаващо значение за стопанската система на Англия.

Хакерите, употребяващи " рансъмуеър ", нормално ускоряват натиска върху компаниите да трансферират средства в криптовалута, като биткойн, към неизвестен дигитален портфейл.

Те слагат краен период и евентуално ще заплашат Кралските пощи с издание на евентуално чувствителни данни.

Смята се, че LockBit има мощни съветски корени, само че хакерът, направил офанзивата, може да е на всички места по света.

Кралските пощи към този момент не могат да изпращат писма и пратки в чужбина, само че твърдят, че " работят интензивно " за премахване на казуса.

Има и незначителни закъснения при пощата, идваща в Обединеното кралство, само че вътрешните доставки не са наранени.

През последните месеци Кралските пощи се сблъскаха с редица трудности, в това число със закъснение на доставките, защото пощенските чиновници стачкуват с искане на по-високи заплати и по-добри условия на труд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР