КЕВР гръмко обяви вчера, че цената на газа за юни

...
КЕВР гръмко обяви вчера, че цената на газа за юни
Коментари Харесай

Игрите с газа. Истинските цени, които плащаме

КЕВР гръмко разгласи през вчерашния ден, че цената на газа за юни ще е с 13 на 100 по-евтина от тази за май. И направи генералния извод, че втечненият газ, обезпечен от кабинета, е по-евтин от съветския, който сме плащали до момента.

Проверка на БГНЕС обаче сподели, че цената на втечнения природен газ от Съединени американски щати за юни до българската граница е 87,482 долара/мегаватчас или 82,69 евро за мегаватчас.

В същото време цената на газа по формулата от контракта на „ Булгаргаз “ с „ Газпром Експорт “ за месец юни 2022 година е 74,16 евро/мегаватчас.

Това значи, че втечненият природен газ идва в страната с 8,53 евро/мегаватчас по-скъпо или с 11,50% по-скъпо от газа от „ Газпром “ за месец юни.

На 15 май сутринта представителят на кабинета Лена Бориславова съобщи, че: „ цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, в сравнение с тези на „ Газпром “. А вечерта министър председателят Кирил Петков изясни, че цената на газа от Съединени американски щати ще бъде еквивалентна на тази на съветския монополист. „ За мен беше значимо цената да бъде равна или по-добра от тази на „ Газпром “, сподели тогава Петков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР