Кетоза е метаболитен процес. Когато тялото няма достатъчно глюкоза за

...
Кетоза е метаболитен процес. Когато тялото няма достатъчно глюкоза за
Коментари Харесай

Какво е кетоза, какви са предимствата и безопасно ли е?

Кетоза е метаболитен развой. Когато тялото няма задоволително глюкоза за сила, вместо това изгаря насъбраните мазнини. Това води до струпване в тялото на киселини – наречени кетони.

Какво е кетоза?

Кетозата е метаболитно положение, при което тялото ви употребява мазнини и кетони, а не глюкоза (захар) като главен източник на гориво.

При естествени условия клетките на тялото употребяват глюкозата като съществена форма на сила.

Глюкозата се съхранява в черния дроб и се освобождава при нужда за сила. След като обаче приемът на въглехидрати е извънредно невисок за един до два дни, тези ресурси от глюкоза се изчерпват.

Вашият черен дроб може да създава малко глюкоза посредством развой, прочут като глюконеогенеза, само че не задоволително, с цел да отговори на потребностите на мозъка ви.

Ако няма задоволително глюкоза за обезпечаване на задоволително сила, тялото ще одобри различна тактика, с цел да отговори на тези потребности. По-точно, човешкото тяло стартира да разгражда запасите от мазнини и да употребява глюкоза от триглицеридите. Кетоните са непряк артикул от този развой.

Кетоните или кетонните тела се създават от черния дроб от мазнините които ядете, и от личните ви телесни мазнини.

Трите кетонни тела са бета-хидроксибутират (β-хидроксибутират), ацетооцетна киселина и ацетон (въпреки че механически ацетона е артикул на раздробяване на ацетооцетната киселина). ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Вашият черен дроб в действителност създава постоянно кетони, даже когато приемате естествени количества въглехидрати. Това се случва основно през нощта, до момента в който спите, само че нормално единствено в дребни количества.

Когато равнищата на глюкоза и инсулин понижават при нисковъглехидратни диети, черният дроб форсира производството на кетони, с цел да обезпечи сила за мозъка ви.

Въпреки че и гладуването, и кето диетата ще ви разрешат да постигнете кетоза, единствено кето диетата е устойчива за дълги интервали от време. Всъщност наподобява, че това е здравословен метод на хранене, който хората евентуално могат да следват за неопределен срок. ( 4 )

Кето диетата

Тъй като кетозата разгражда запасите от мазнини в тялото, някои от другите версии на кето диетите имат за цел да улеснят загубата на тегло посредством основаване на това метаболитно положение.

Кето диетите нормално са с високо наличие на мазнини. Например 20% от калориите могат да бъдат протеини, 10% могат да бъдат въглехидрати, а 70% да са от мазнини. ( 5 )

Придържането към кето диетата може да докара до краткосрочна загуба на тегло. Това е частично тъй като хората нормално са в положение да употребяват по-малко калории, без да усещат апетит.

Има ли потребност мозъка от въглехидрати?

Съществува дългогодишно, само че неправилно разбиране, че въглехидратите са нужни за вярната работа на мозъка.

Всъщност, в случай че попитате някои диетолози какъв брой въглехидрати би трябвало да ядете, те евентуално ще отговорят, че се нуждаете от най-малко 130 грама дневно, с цел да сте сигурни, че мозъкът ви има непрекъсната доставка на глюкоза.

Това обаче не е по този начин. Всъщност мозъкът ви ще остане здрав и функционален, даже ако въобще не ядете въглехидрати.

Въпреки че е правилно, че мозъкът ви има високи енергийни потребности и се нуждае от малко глюкоза, когато сте в кетоза, има доста кетони, които да доставят огромна част от нужното му гориво. ( 6 )

За благополучие черният ви дроб постоянно ще създава малко количество глюкоза, от което мозъкът ви се нуждае, даже при условия на цялостен апетит – както споменахме по-рано, този развой се назовава глюконеогенеза. ( 7 )

Ползи от кетозата

В допълнение към обезпечаването на резистентен енергиен източник, кетоните – и по-специално β-хидроксибутират (BHB) – могат да оказват помощ за понижаване на възпалението и оксидативния стрес, за които се счита, че играят роля в развиването на доста хронични болести.

Всъщност има няколко открити изгоди и евентуални изгоди от това да си в кетоза.

  • Апетит: Едно от първите неща, които хората постоянно виждат, когато са в кетоза, е, че към този момент не са гладни от самото начало. Всъщност проучванията демонстрират, че престоя в кетоза потиска апетита. ( 8 )
  • Загуба на тегло: Много хора автоматизирано ядат по-малко, когато лимитират въглехидратите и им е разрешено толкоз мазнини и протеини, колкото са им нужни, с цел да се усещат сити. Тъй като кетогенните диети потискат апетита, понижават равнищата на инсулин и усилват изгарянето на мазнини, не е изненадващо, че е потвърдено, че превъзхождат другите диети, предопределени за намаляване. ( 9 )
  • Диабет и преддиабет: При хора с диабет вид 2 или преддиабет наличието на кетоза може да помогне за нормализиране на кръвната захар и инсулиновия отговор, което може да докара до преустановяване на на приема на медикаментите за диабет. ( 10 ) ( 11 )
  • Подобрено спортно показване: Кетозата може да обезпечи извънредно продължително доставяне с гориво по време на продължителни извършения както при спортисти на високо равнище, по този начин и при непрофесионалисти. ( 12 )
  • Епилепсия: Поддържането на кетоза с класическата кетогенна диета или с по-малко строга модифицирана диета на Аткинс е потвърдено дейно за управление на епилепсията както при деца, по този начин и при възрастни, които не реагират на медикаменти.  ( 13 )

Има и вълнуващи ранни проучвания, които допускат, че кетозата може да бъде от изгода за доста други положения, като да вземем за пример понижаване на честотата и тежестта на мигренозното главоболие, може би възстановяване на стандартните лечения на мозъчния рак, евентуално закъснение на прогресията на заболяването на Алцхаймер, дружно с това да оказва помощ на хората да живеят по-дълго и по-здравословно.

Въпреки че са нужни по-качествени проучвания за потвърждаване на тези резултати, огромна част от ранните проучвания са доста обнадеждаващи.

Как да вляза в кетоза?

Има редица способи, по които можете безвредно и дейно да влезете в кетоза.

Намалете дневния чист банкет на въглехидрати до по-малко от 20 грама

Въпреки че е допустимо да не ви се постанова да бъдете толкоз строги, приемането на по-малко от 20 грама чисти въглехидрати всеки ден на процедура подсигурява, че ще постигнете хранителна кетоза.

Опитайте периодично недояждане

Престоя в продължение на 16-18 часа без ястие може да ви помогне да влезете в кетоза по-бързо. Това е елементарно да се направи, като просто се пропусне закуска или вечеря.

Не се опасявайте от мазнини

Яденето на доста мазнини е нужна и вкусна част от кетогенното хранене! Не забравяйте да включите източник на здравословни мазнини при всяко хранене. ( 14 )

Използвайте кокосово масло

Освен че е естествена лой, която остава постоянна при висока температура, кокосовото масло съдържа средноверижни мастни киселини, които могат да подтикват производството на кетони. ( 15 )

Тренировки

По време на път да влезете в кетоза може да нямате задоволително сила, с цел да се включите в енергична физическа интензивност. Обаче бързото вървене при разходка може да ви помогне да влезете в кетоза по-лесно.

Признаци, че сте в кетоза

Има няколко признака, които допускат, че сте в кетоза, макар че измерването на вашите кетони е единственият справедлив метод да го ревизирате. Ето най-често срещаните:

  • Сухота или железен усет в устата.
  • Повишена жадност и по-често уриниране.
  • „ Кето мирис “ – „ неприятен мирис “.
  • Умора, последвана от увеличение на силата.
  • Намаляване на апетита и приема на храна (един от най-добре пристигнали странични резултати!).

Опасна ли е кетозата?

Хората с диабет, които съблюдават кето диета, би трябвало деликатно да наблюдават равнищата на кетоните си. Ако равнищата станат прекомерно високи, може да възникне кетоацидоза.

Това е положение, при което равнищата на кетони стават извънредно високи, отравяйки тялото. Това е тежко и рисково положение, което може да се развие бързо, от време на време в границите на 24 часа.

Има няколко евентуални аргументи за кетоацидоза. Най-често обаче се появява заради болести, които предизвикват по-високи равнища на хормони, които работят против инсулина.

Кетоацидозата най-често се среща при хора с диабет вид 1. Може да се появи и при хора с диабет вид 2, макар че това е доста по-рядко.

Прочети Още:
1.
2.
3.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР