“Кепстоун е построен за нуждите на американската космическа агенция от

...
“Кепстоун е построен за нуждите на американската космическа агенция от
Коментари Харесай

Американската компания Рокет Лаб и НАСА са в готовност за изстрелването на мисията Кепстоун до Луната

“Кепстоун ” е издигнат за потребностите на американската галактическа организация от компанията Tyvak Nano-Satellite Systems. Мисията би трябвало да доближи до така наречен почти-праволинейна ореолна орбита към Луната, в каквато галактически уред до момента в никакъв случай не е навлизал. Изследователите допускат, че тази орбита е гравитационно постоянна и разрешава в нея да се построи непрекъсната база. Именно там НАСА желае да построи станцията “Гейтуей ”, от която астронавтите ще имат достъп до лунната повърхнина в границите на програмата “Артемис ”. Но с цел да се удостовери концепцията, “Кепстоун ” е първата задача, която ще разузнае характерностите на орбитата.

След своето изстрелване чрез ракетата “Електрон ”, модулът “Фотон ” на Рокет Лаб ще нарежда “Кепстоун ” на балистична лунна преходна траектория. Това е друг метод за постигане на Луната спрямо този на тогавашните пилотирани експедиции на НАСА “Аполо ”, които са били изпращани по така наречен траектория на свободно връщане, като този метод изисква по-малко гориво. Новият способ разрешава на дребни ракети да извеждат галактически апарати към естествения ни сателит. Със своята дължина от 18 метра, “Електрон ” е най-малката ракета, която ще се опита да доближи Луната.

Десет минути след старта “Фотон ” и “Кепстоун ” ще се разделят от ракетата-носител и поетапно ще стартират да повдигат апогея на орбитата, до момента в който тя стане елиптична. На шестия ден от началото на полета моторът “ХиперКюри ” на “Фотон ” ще се възпламени за финален път и “Кепстоун ” ще напусне околоземното пространство. Очаква се задачата да пътува четири месеца, преди да бъде позиционирана в своята нова окололунна орбита. Там тя ще работи най-малко шест месеца.

Това ще е първият полет на ракетата “Електрон ” оттатък околоземна орбита и първият, включващ осъвременен уред “Фотон ” с мощен мотор “ХиперКюри ” (досега компанията разполага с два “Фотон ”-а в околоземна орбита). “Кепстоун ” е първата от серия междупланетни задачи, които  ще бъдат осъществени от Рокет Лаб. Догодина компанията на Питър Бек ще изстреля своята дебютна задача до Венера, а през 2024 година ще изпрати роботизирана експедиция и до Марс.

За повече информация: Рокет Лаб

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР