KBC залага на 0.7% ръст на БВП в България през

...
KBC залага на 0.7% ръст на БВП в България през
Коментари Харесай

Петър Андронов: Основният сценарий е "мека рецесия"

KBC залага на 0.7% растеж на Брутният вътрешен продукт в България през 2023 година Доходите към този момент не компенсират скока на цените в Европа, а това е рецепта за обществено неодобрение Несигурността е толкоз висока, че всяка прогноза предстои на проверки
Основният сюжет, с който работят аналзиаторите на белгийската KBC е " мека криза ", който все още се прави оценка на 60% възможност. Опасността тя да стане по-дълбока е 35%, а шансът за по-оптимистично развиване е едвам 5%, като определящо за тези развития би било развиването на войната в Украйна - ескалация или помирение. Тази едра картина очерта основният изпълнителен шеф в направление " Международни пазари " на KBC Group Петър Андронов на конференцията " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал ".

Ключови тематики, от които зависи развиването ще са продължителността на спора, обезпечеността на Европа с газ, динамичността при главната и общата инфлация, фискалния и паричния отговор на събитията. А несигурността е толкоз висока, че всяка прогноза предстои на проверки.
Реклама
" Миналата година споделях, че съм внимателен оптимист с акцент на оптимист, а в този момент съм предпзалив оптимист с акцент на внимателен ", пошегува се Андронов.
Война най-малко до лятото на 2023
Според Андронов за жалост не може да се заложи на скорошно привършване на спора, защото по оценките на западни военни специалисти Русия има потенциал и боеприпас да води война, по метода по-който го прави сега, най-малко доникъде на 2023 година Същевременно и качествата на западните страни да поддържат Украйна доближават сериозни стойности. Затова и банкерът приема за консенсус, че спорът няма да затихне най-малко още половин година, а може би много по-дълго.
Газ има, само че въпросът е идната зима
Хранилищата са цялостни над 95% и съвсем всички страни имат резервира за най-малко стотина дни, тъй че опасенията за тази зима са надалеч по-малко. " Настоящата зима ще бъде тежка за eвропейския континент, само че по-тежка ще бъде идната ", предвижда Андронов.

Тогава ще има две провокациите. Първо, излизането на Китай от коронавирус рестриктивните мерки и връщането му на азиатските пазари на енергоносители ще вдигне цените и ще затрудни снабдяването на нашия район. И второ, тази година запасите бяха попълнени на 40% с съветски газ. Сега към този момент делът е под 15%, а евентуално ще падне и към 0%. Може обаче и тези терзания да са пресилени поради преструктурирането в Европа - обновяване на полемиката за нуклеарната сила, строителство на LNG терминали, а евентуално и потреблението на газ ще е по-ниско.
Реклама Растеж малко над нулата
На този декор прогнозите на KBC и за Съединени американски щати и за еврозоната са за две тримесечия спад на Брутният вътрешен продукт (настоящето и първото на 2023 г.) и по-късно връщане на позитивна територия. За цялата последваща година въпреки всичко банката чака напредък в множеството водещи стопански системи (с изключение на Великобритания). За страните от ЦИЕ, където KBC присъсътва, прогнозите са в границите 0-0.8%, като за България е измежду по-високите равнища - 0.7%.

Андронов очерта и разликите в инфлационните трендове в Съединени американски щати и Европа. Зад океана инфлацията се състои в огромна част от съществена инфлация, която стои инатливо на високи стойности, само че в последните месеци има понижаване на неосновната инфлация - тази която е привнесена от енергоносители и храни. Затова може да се чака и че общата инфлация (последно 6.7%) ще понижава. В Европа до октомври продължава наклонността на утежняване, а неосновната инфлация е преобладаваща. " От тази позиция задачата на ЕЦБ наподобява дори по-трудна ", сподели банкерът.

Освен това от посочените от него данни и в Съединени американски щати, и в Европа растежът на заплатите се движи относително в тесни рамки с инфлацията. В последните месеци обаче в Европа има внезапно закъснение като разликата скача до към 6 процентни пункта - т.е. приходите не компенсират скока на цените. " Това е рецепта за обществено неодобрение, за съществени митинги и нагнетяване на напрежение ", предвижда Андронов, съгласно който държавните управления ще се окажат принудени да вдигнат възнагражденията. " Ако това се случи, главната инфлация ще бъде в допълнение подсилена ", добави той.
Още към 1.5 пункта стягане
Според Андронов поради това би трябвало да се чака ЕЦБ да е по-агресивна и тя да употребява 4% рента, а Федералният запас да е с 1.5%, само че е противоположното. Отделно в Европа продължава и мощната фискална поддръжка за бизнеса и семействата за справяне с енергийната рецесия, които сумарно надвишават 500 милиарда евро. " Централните банки с изключение на с наследството от паричната си агресия, би трябвало да се борят и с фискалната поддръжка, която влиза в стопанските системи ", означи той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР