Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки -

...
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки -
Коментари Харесай

Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка

Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът не е толкоз използван, а за тези, които харесват несравнимия му с никоя друга фалшификация мирис, той е доста повече от „ усет ” в яденето. Още Хипократ го е предписвал като лекарство. В Древна Гърция пък е бил изключително известен афродизиак. Споменаван в египетски папируси и в Стария завет, а на домакините от по-стари времена е прочут като благонадежден консервант за месо. Малцина знаят за извънредно потребните му свойства, които го вършат едно от растенията със мощен лековит резултат, изключително при някои типове болести.

Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишна билка от фамилията Apiaceae. Височината и е към 50 сантиметра, а листата и са с доста разнообразни форма, необятни в основата и перушинести. Цветчетата се намират в дребни бели или бледорозови сенници с листенца. Плодът е объл, с диаметър от 3 до 5 мм.


Произход и приложимост в кулинарията по света

Твърди се, че наименованието на тази билка идва от гръцкото „ корианос ”, което в превод значи " вонещица " - една от тези отвратително миришещи при смачкване буболечки. Досещате за за какво, нали? Точно заради мощната му натрапчива миризма, която е сравнявана още с тази на дървениците. Тази пък е повода у нас да го назовават още и " дървеничи копър ".

За негова татковина се считат Югозападна Азия и Западна Африка, само че това въобще не значи, че към днешна дата на е доста публикуван както в Европа, по този начин и в Северна и Южна Америка. В Европа употребяват повече зърната му, в сравнение с листата. Причината се корени в изцяло другия усет на сушените семена от този на листата. Пресните листа имат толкоз мощен цитрусово-лютив мирис, че за не дребна част от хората той е меко казано нетърпим. Няма по какъв начин да го отречем, обаче, когато приказваме за добре приготвена риба - дребна щипка от него постоянно е положително решение. Кориандърът е изключително употребен в тайландската, виетнамската и мексиканската кухня, в небезизвестното суши и неустоимия сос гуакамоле. В Португалия тази фалшификация се използва в голям брой национални ястия, а в Русия тя е наложителна съставна част при овкусяване на ръжен самун. Кориандър ще срещнете даже в някои типове белгийска бира, а в Германия ще похапнете най-вкусните немски наденички с негово „ наличие ”. Коледните базари наложително оферират греяно вино (Глювайн) с кориандър, канела и черен пипер.

Състав на кориандъра
Установено е, че и листата, и семената съдържат антиоксиданти, само че листата несъмнено имат по-силен резултат. Плодовете на растението съдържат до 3% етерично масло, в чийто състав влиза алкохолът линалол, на който и се дължи характерния мирис на кориандъра. В състава му намират място още към 17% белтъчини и дребни количества алкалоиди и флавоноиди. В подправката са открити и известни количества кумарини, калий и калций, натрий, желязо, фосфор и магнезий.

Полезно деяние

Кориандърът се слави с не едно потребно деяние, което реализира върху организма ни. Петте му съществени лечебни свойства са следните: той работи тонизиращо, антибактериално, отхрачващо, спазмолитично и диуретично. При всички тези положения се употребяват плодовете на кориандъра, които се запарват. Добре е да ги съвместим с друга билка, тъй като са много неприятни на усет. Най-често е в композиция с други билки, тъй като усетът му е прекомерно мощен за независима приложимост. Кориандърър се предлага при лекуване на:

Умора и възприятие на раздразнителност

Безсъние

Занижен вкус

Намалена лактация при кърмачки

Болки в стомаха и червата, газове, диария, язва и гастрит

Кашлица и разнообразни бронхити - има доста отхрачващо деяние

Цирей, гнойни рани, акне (смесен с куркума на прах)

Ревматизъм и болки в ставите - най-много заради загряващото си деяние

Някои форми на диабет - има свойства, близки до тези на инсулина

Завишен холестерол

Високо кръвно налягане

Установено е, че химикали, получени от листата на тази билка работят защитно против салмонела.

Как да го изберем и съхраним?

Пресните листа постоянно са свежи и мрачно зелени, без кафяви или жълти петна по тях.
Когато е на зърна или прахуляк, кориандърът би трябвало да се съхранява на мрачно и изсъхнало място, в стъклен съд с похлупак.
Добре е да избирате цели зърна, а не стрити на прахуляк, тъй като вторите губят по-бързо аромата си.

Друга специфичност, която не трябва да забравяме е, че тази билка може да провокира алергична реакция при някои хора, по тази причина е добре да бъдем деликатни и да не си самоназначаваме лекуване, преди да се допитаме до експерт.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР