Казват, че няма лошо време, има неподходящо облекло. Ако живеете

...
Казват, че няма лошо време, има неподходящо облекло. Ако живеете
Коментари Харесай

Как дъждът намалява стреса и още ползи от него

Казват, че няма неприятно време, има неуместно облекло. Ако живеете в градовете, даже и по-незначителният дъжд се трансформира в същинска нервност. Улиците се напълват с коли, няма таксита, само че пък има локви, от които излизат същински фонтани, когато през тях мине транспортно средство. Всеки бърза да се прибере в такова време или най-малко да изчака да утихне нервността. Но една разхода в дъжда може да е същински приятна - да понижи напрежението, да ни освежи.

Петрикор (Petrichor) е ароматът след дъжд. Той съдържа аромата на микроорганизми, живеещи в почвата, който се трансформира, когато се намокри, на етерични масла, които се отделят от напечените растения и ароматът им се усилва от влагата, както и характерния аромат на азотен оксид след гръмотевици. Петрикор усещаме най-много през лятото, когато има още доста зелени растения. Но и през есента изсъхналата шума, когато бъде намокрена, отделя характерен мирис.

Ароматът на дъжд освежава съзнанието и ободрява. Отрицателните йони във въздуха ни зареждат с сила, без значение от сезона.

Високата мокрота работи добре на кожата и косата. От влагата косата се начупва, лицето се озарява.

При извършения, правени на закрито, само че в непосредствен допир с дъжд, горят повече калории и са по-приятни за осъществяване.

Ако се разхождаме в дъжда или директно измежду него, дишаме доста по-чист въздух, защото капките отмиват мръсотията.

Разходка по време на дъжда, планувано или спонтанна, ни връща бунтарския дух, а това ни дава нова вероятност, ободрява и ни съживява.

Наслаждаваме се на уединение - няма тълпи, няма тълпа. Улиците са празни, мозъкът ни - също.

Непременно би трябвало да осигуряваме на децата си разходка в дъжда или най-малко да не бързаме истерично, в случай че завали, надлежно - да излезем по-късно. Гумени ботуши и облекла, които се почистват елементарно са началото на огромно премеждие за днешните деца, чието детство минава във возене в кола от училище/градината,мола, у дома. Децата през днешния ден живеят прекомерно удобно във връзка с времето - извеждаме ги единствено, когато е слънчево и прелестно, само че не и когато има дъжд, сняг. Те порастват без опит в сложни условия, без възприятието, че могат да преодоляват провокации за техния комфорт.

Затова, запасете фамилията с гумени ботуши и някой пъстър дъждобран и поемете напред в " неприятното " време. Есен или пролет, лятна стихия - поемете риска за една смела разходка в дъжда. А след това, добре сгушени и стоплени от чаша благоуханен чай, унесете се блажено от почукването на дъжда по прозорците...



Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР