Казусът с избора на Галина за шеф на ВКС продължава

...
Казусът с избора на Галина за шеф на ВКС продължава
Коментари Харесай

Юристът Борислав Цеков пред ПИК с ексклузивен коментар за избора на Захарова: Гафът на Надежда Йорданова говори за нейната неподготвеност и неадекватност като министър на правосъдието

Казусът с избора на Галина за началник на Върховен касационен съд продължава да е измежду настоящите тематики, обсъждани в юридическите среди. Според редица специалисти в региона позволеният гаф от правосъдната министърка Надежда по време на гласуването прави вота нереален и той предстои на прегласуване. Припомняме, че подложи на гласоподаване точка 1 и точка 3 от дневния ред, само че пропусна да подложи на гласоподаване точка 2, която в действителност беше същинският избор на Галина Захарова. Юристите считат, че това е жестоко нарушаване на процедурата за избор на новия началник на Върховен касационен съд. Нещо повече - те са безапелационни, че подписването от Радев на указа, без да е гласувана същинската точка, ще е нарушение на Конституцията.
свързани новини74075преди 4 часа
Казуса разяснява пред ПИК конституционалистът Борислав Цеков:

Доколкото съм осведомен с обстоятелствата, фактически има позволено гласоподаване на точка, само че това не опорочава самия избор. Като правист мога да кажа, че гласуването на третата точка при на процедура консенсус във Висш съдебен съвет - точка, която предлага на президента да издаде декрет за предопределение на госпожа Захарова, както се споделя на юридически език субсумира, т.е. включва и това, че към този момент е изработен избор.

Разбира се, това, че председателстващата съвещанието на Висш съдебен съвет позволи подобен безразсъден пропуск, приказва само за неопитност и за некомпетентност на отговорностите, които има като министър на правораздаването.

Като правист споделям, че този недостатък не е подобен, че да влече до нищожност на решението. Няма мотив да се подлага на критика, тъй като през днешния ден е изработен подобен пропуск, на следващия ден може да бъде изработен пропуск с доста по-тежки юридически последствия.
свързани новини205565на 16.01.2022
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР