Казанлък. С тържествен водосвет бе открит нов Дневен център за

...
Казанлък. С тържествен водосвет бе открит нов Дневен център за
Коментари Харесай

В Казанлък беше открит Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства

Казанлък. С церемониален водосвет бе открит нов Дневен център за поддръжка на деца с тежки множествени увреждания и техните фамилии, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус " . Центърът е ситуиран в един от корпусите на Детска ясла „ Надежда " в Казанлък. В новия център, чиито пространства са особено оборудвани ще бъдат предлагани обществени услуги, съобразени с самостоятелните потребности на децата и техните близки.
„ Този център ще прибере деца с тежки проблеми и техните фамилии, което за нас е нова услуга, занапред ще я изпълваме със наличие и ще оказваме помощ на такива фамилии. Социалните услуги са нещо доста значимо, с цел да се усеща всеки човек привързан. В Казанлък имаме всички нужни услуги за хора и деца със специфични потребности и техните близки да се усещат подкрепени “, сподели по време на откриването кметът Галина Стоянова. В този смисъл тя обърна внимание и на направеното от нея и екипа и за обновяването на постройките на детските ясли, градини и учебните заведения.
На откриването на новия Център участва и евродепутатът Ева Майдел, която е и претендент за новия Европейски парламент, която обърна внимание на грижите, които се поставят за децата и европейските планове, с чиито средства се дават редица обществени действия в България. Пред присъстващите на откриването Ева Майдел пожела по-социално ангажирано общество: „ Защото единствено базата и експертите не са задоволителни за деца с проблеми. Нека всички бъдем малко по-социално виновни. “
Проектът бе показан от заместник-кмета по строителство Даниела Коева. Тя уточни, че в границите на изпълнените действия е построен нов покрив, внедрени са ограничения за енергийна успеваемост – сменена е дограма, направена е изолираност на стени и под, осветяване. Направен е главен ремонт и преустрояване на пространствата, построен е асансьор за достъп до 2 етаж, доставено е особено съоръжение и общоприетоо обзавеждане, построена е „ Сензорна градина “.
Новият център разполага с съвременно оборудвана психосензорна стая и зала за рехабилитация. Капацитетът на центъра е 30 деца за дневна грижа и 60 - за даване на консултативни услуги.
По време на откриването гостите разгледаха и осъществените действия по саниране на останалата част на постройката, която ще продължи да работи като детска ясла „ Надежда ”.
С осъществяването на този план Община Казанлък разшири обществените услуги за деца с увреждания и деца в риск. Изграденият обществен център е един от обектите по Проект „ Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък “, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020. Съфинансирането по плана от страна на Община Казанлък е 1 800 лева Общата стойност на плана е 531 хиляди 800 лева
В рамките на този план бе реконструирана и постройката на Центъра за социална поддръжка, където бяха разкрити две нови обществени услуги – Спешен център за настаняване на деца в риск “ и „ Синя стая ”.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР