Казанлък. През 2019 година се навършват 75 години от откриването

...
Казанлък. През 2019 година се навършват 75 години от откриването
Коментари Харесай

Миглена Първин, археолог: През 2019 година се навършват 75 години от откриването на тракийската гробница в Казанлък

Казанлък. През 2019 година се навършват 75 години от откриването на тракийската гробница в Казанлък, сподели за Радио „ Фокус “ Миглена Първин – археолог в музея. Тракийска гробница е един от най – посещаваните обекти на Исторически музей „ Искра ”. Тя акцентира, че гробницата е монумент под егидата на ЮНЕСКО, като по този метод тя има признанието като част от международното културно завещание.
Разкритите през 90-те години още няколко монументални гробни уреди в региона на Казанлък, като монументи на тракийското изкуство са не по – малко значими.
В последните няколко години напъните на Министерство на културата, на Община Казанлък и на Исторически музей „ Искра ” са съсредоточени в така наречен социализация на паметниците в Долината на тракийските царе. Приоритет е тяхното запазване в оптимално положение, което е обвързвано с създаване на подобаващи защитни постройки и там, където е належащо, и на поддържащи климатични системи.
По отношение на дейностите, които са осъществени за запазване на недвижимите монументи на културата и по особено за гробниците на територията на община Казанлък, Първин разясни, че на множеството от тях са подсигурени краткотрайни защитни постройки, само че това не е задоволително и всеки един от тези монументи изисква основаването на непрекъсната такава.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР