Казанлък. Постерните изложби Мегалитни паметници в Сърнена Средна гора и

...
Казанлък. Постерните изложби Мегалитни паметници в Сърнена Средна гора и
Коментари Харесай

Изложбите „Мегалитни паметници в Сърнена Средна гора” и „Тракийска изложба по света” бяха открити в рамките на конференцията „Проблеми и изследванияна тракийската култура” в Казанлък

Казанлък. Постерните изложения „ Мегалитни монументи в Сърнена Средна гора ” и „ Тракийска галерия по света ” бяха открити в Информационния център на ул „ Искра ” 4 в Казанлък, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Експозициите са съпътстващи прояви в границите на дванадесетата Научна конференция „ Проблеми и проучвания на тракийската просвета ”, на която в продължение на два дни хазаин е Казанлък.
Едната от изложбите демонстрира откритите до момента мегалити в Сърнена Средна гора. Сред тях са вършиме камъни - два великански издигнати обелиски, най – огромният към този момент документиран мегалит - голяма каменна чаша, както и популярната към този момент Слънчева стела. „ Засега подобен тип мегалити няма откривани на наша територия, даже в Югоизточна Европа няма съхранени. Мегалитите от Средна гора са упоменати от Шкорпил, само че не бяха описвани. От тази позиция има един извънредно неразучен регион ”, сподели проф. Валерия Фол и разясни, че след идентифицирането на мегалита край Бузовград като Слънчева врата, се оказа, че би трябвало да се вглеждаме по – деликатно в голямокаменните уреди. Тя бе безапелационна, че Мегалитът край Бузовград е отворил погледа на учените в тази посока,след което стартират да излизат невероятни монументи. Професор Фол изрази вяра, че може общините Казанлък, Павел баня и Брезово да създадат един общ план за проучване и идентифициране и на други мегалити, при което тази галерия ще стане доста по-богата.
Проф. Фол разясни още, че „ Мегалитни монументи в Сърнена Средна гора ” досега е показвана единствено в България, търсена е по туристическите конгреси.
Другата открита галерия на „ Искра ” 4 е документална и показва тракийската галерия по света. В нея са събрани и за първи път показани документи и фотоси, които отразяват най – сполучливия културен план на България – траките. „ ижда се на какво високо държавно равнище е откривана изложбата. Проследява се пътят и в най – огромните музеи на света. Има един любопитен кадър от първото открванена изложбата в Париж през 1974 година, когато гвардейците на Франция флангират пътя към музея, където е показано наследството на траките ”, сподели проф. Фол. Тя акцентира, че във връзка тази галерия са събрани доста документи и фотоси, с цел да се сътвори фонд за Тракийската галерия по света. Тя е обиколила доста градове в чужбина, измежду които Париж, Братислава, Виена, Одрин, в Пловдив и София.
И двете изложения са финансирани от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии и са взаимни с Института по Балканистика с Център по тракология.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР