Казанлък. Деца, ученици и граждани на Казанлък се поклониха пред

...
Казанлък. Деца, ученици и граждани на Казанлък се поклониха пред
Коментари Харесай

Д-р Момчил Маринов, ИМ „Искра”: Левски е човекът, чиято осанка се превъплъщава в идеала на българина за политическа и нравствена личност

Казанлък. Деца, възпитаници и жители на Казанлък се поклониха пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Пред паметника на Левски в едноименния парк бяха маркирани 182 години от рождението на Апостола. Литературно-музикална комбинация показаха деца от читалищата в град Крън и село Копринка. От името на Старозагорския митрополит Киприан слово произнесе архиерейски наместник Петко Мотев.
Слово за Левски произнесе и шефът на Исторически музей „ Искра ” доктор Момчил Маринов. „ Според българската национална памет Левски е индивидът, чиято външност мина безукорно през десетилетията и вековете и се превъплъщава в идеала на българина за политическа и нравствена персона. Според съвсем всички негови откриватели Апостола е основателят на Вътрешната революционна организация, изумителен психолог, индивидът с най-ясна визия за българите ”, сподели в словото си доктор Маринов. Той акцентира, че са непокътнати 20 псевдонима на Васил Левски. В фамозната му джобно тефтерче, първият автограф, който той поставя, е Дякон Игнатий, последният – Дякон Васил Левски. Прочутото стихотворение на Христо Ботев „ Обесването на Васил Левски ” в оригинал носи заглавието „ Дякон Васил Левски ”. Директорът на музея обърна внимание на фамилната среда, в която е израснал Левски и на неговите наследници. „ Левски е индивидът, който събираше хората, не ги разделяше ”, сподели още доктор Маринов.
Сред формалните посетители на честването бяха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и ръководителят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на политически партии и неправителствени и патриотични организации, на културни и просветителни институции.
Честванията във връзка 182 години от рождението на Апостола в Казанлък ще продължат от 18.00 часа в Литературно-художествен музей „ Чудомир ”, където ще се организира среща с доцент доктор Огняна Маждракова-Чавдарова, един от всепризнатите експерти по история на Българското националноосвободително придвижване през Възраждането. По време на срещата ще бъде показана новата книга на доцент Чавдарова „ Васил Левски измежду своите в родината и оттатък Дунава “. Най-новото ѝ проучване ще бъде показано от проф. доктор Петко Петков от Великотърновския университет.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР