Казанлък. 582 са записаните първокласници до момента в Казанлък, съобщиха

...
Казанлък. 582 са записаните първокласници до момента в Казанлък, съобщиха
Коментари Харесай

Стара Загора: 582 са записаните първокласници до момента в Казанлък

Казанлък. 582 са записаните първокласници досега в Казанлък, оповестиха от пресцентъра на Общината . Техният прецизен брой ще бъде явен на следващия ден, 15 септември, когато регистрите на всички възпитаници ще бъдат качени в националната електронна осведомителна система на образованието. Всичките 22 общински и 4 държавни учебни заведения на територията на община Казанлък на следващия ден ще отворят порти в подготвеност да посрещнат учениците.

Тенденцията броят на учениците в наложителна учебна възраст да понижава се резервира и за Казанлък. През образователната 2016/2017 година учебният предел са прекрачили общо 8 039 възпитаници. Първокласниците тази година ще са по-малко от миналата, броят на учащите се в междинното обучение понижава. Въпреки това, като се изключи Професионалната гимназия по строителство, която е държавно учебно заведение, през последните осем години в община Казанлък няма закрита паралелка и даже учебните заведения с дребен брой възпитаници съумяват да се оправят и да обезпечат добра просветителна подготовка за децата.
С брой възпитаници под 80 са три съществени учебни заведения – в селата Бузовград и Шейново и град Шипка, с максимален брой възпитаници е СУ „ Екзарх Антим І “, гр. Казанлък – 1 020.
За предходната година отпадналите възпитаници в наложителна учебна възраст са 136 по данни на Регионално ръководство по образованието – гр. Стара Загора (за съпоставяне - в Стара Загора са почти 2 000!). Причините за отпадане са обществени (незаинтересованост на родителите, проблеми сред родителите в фамилията, родителите не пускат децата си на училище), стопански (липса на средства за облекла и обувки, учебници и тетрадки, работят, с цел да устоят семейството), етнокултурни (основно при ромската общност). Към сегашния миг се реализират действия по Механизъм за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, които бяха разисквани на работната среща преди дни сред министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, началника на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, кмета на община Казанлък Галина Стоянова и екипите по обсег, включващи представители на учебни заведения, детски градини, Дирекция „ Социално подкрепяне “, районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи – Казанлък, кметове на обитаеми места, здравни посредници.
От общо 582 първокласници все още, за почти 180 от тях българският език не е майчин. През последните години Община Казанлък извършва няколко плана с външно финансиране – за интеграция на деца, чиито майчин език не е българският и съумява да обхване всички деца още от 1 клас.
През летния интервал в съвсем всички детски и образователни заведения бяха осъществени настоящи поправки за подготовка на материалната база за новата образователна година. На по-късен стадий ще започват ремонтните действия в СУ „ Екзарх Антим І “, главните учебни заведения в селата Хаджидимитрово, Ръжена, Овощник и градовете Крън и Шипка. Причината за закъснение е, че средствата се обезпечават от външни за общината източници (по планове с финансиране от Европейския съюз). Общината има подготвеност да пребазира всички учебни заведения даже в образователно време, като няма да се допусне нарушение на образователния развой. Към сегашния миг филиала на ДГ № 6 „ Еделвайс “ в гр. Крън се обитава в предоставените от главното учебно заведение в обитаемото място класни стаи, защото се прави повсеместен ремонт на покривната структура на постройката на детското заведение. По предварителни планове ремонтните действия следва да са завършили доникъде на м. октомври 2017 година и децата и преподавателите да се върнат в актуализирана база.
Всички учебни заведения и детски градини са обезпечили нужните учебници и образователни пособия за своите ученици. Децата в предучилищни, подготвителни групи са 1146.
Почти всички детски и образователни заведения са обезпечили образователния развой с квалифицирани преподаватели. На срещата с просветителния министър Красимир Вълчев беше подложен въпросът с обезпечаването на експерти по предмети като Български език и литература, Физика и други Директорите получиха уверението, че МОН вършат всичко допустимо българският преподавател да бъде стимулиран да работи в системата – увеличение на главната работна заплата, спомагателна подготовка, по-добри условия на труд и т. н.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР