Казахстанската държавна уранова компания подготвя резерви за добив, тъй като

...
Казахстанската държавна уранова компания подготвя резерви за добив, тъй като
Коментари Харесай

Казахстан: Купувачите на уран се отказват от Русия

Казахстанската държавна уранова компания приготвя запаси за рандеман, защото търсенето се усилва, в това число от източноевропейските производители на електрическа енергия, които желаят да понижат зависимостта си от Русия, съобщи Блумбърг.

Някои нуклеарни централи в Източна Европа, които до момента са се снабдявали с обогатен уран от Русия, търсят контракти от 2025 година, съобщи основният изпълнителен шеф на „ Казатомпром “ Ержан Муканов. Геополитическата неустановеност трансформира потоците на нуклеарното гориво, което кара някои производители на електрическа енергия да основават ресурси, сподели той.

" Подготвяме запасите си за произвеждане, с цел да можем да отговорим на пазарните поръчки ", сподели Муканов в изявление в Астана.

Съединени американски щати са измежду страните, които се стремят да понижат зависимостта си от обогатения уран от Русия, най-големия снабдител на нуклеарно гориво в света. Досега това не е било задоволително, с цел да попречи на внезапното увеличение на съветския нуклеарен експорт след нахлуването в Украйна, което усилва приходите на Кремъл и затвърждава въздействието му върху ново потомство световни купувачи.

Търсенето на уран се чака да нарасне с към една трета до 2030 година, съобщи предходната година Световната нуклеарна асоциация, базирайки се на плануваното 16% нарастване на потенциала на реакторите. Казахстан, който създава над 40 % от международното количество уран, възнамерява да резервира производството си на устойчиво равнище от към 22 000 тона през тази година.

" Прогнозираме нарастване на търсенето на уран, само че не сме заинтригувани от избухлив растеж на цените ", сподели Муканов.

„ Казатомпром “ възнамерява да открие трети експортен маршрут тази година, като доставя уран през едно от китайските пристанища, съобщи изпълнителният шеф. Понастоящем добивната компания изпраща атомното гориво през Русия и през Каспийско море до Черно море.

Нараства търсенето от страна на Китай, който търси уран за зареждане на плануваните нови атомни електроцентрали и за увеличение на личните си ресурси, сподели Муканов. Целта на Китай е да има " непрекъснати дълготрайни доставки ", сподели той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР