Казахстан сменя кирилицата с латиница. Това ще стане до 2025

...
Казахстан сменя кирилицата с латиница. Това ще стане до 2025
Коментари Харесай

Казахстан сменя кирилицата с латиница

Казахстан сменя кирилицата с латиница. Това ще стане до 2025 година, реши държавното управление. 

Децата в страната учат съветски и казахски, а множеството възрастни хора свободно приказват и двата езика.

Репортерът на „ Дойче веле ” Емили Шъруин посети едно селско учебно заведение, с цел да види по какъв начин там реагират на предстоящата смяна.

За първокласниците уроците по писане и четене са същинско развлечение. Засега децата учат буквите от кирилицата в часовете по казахски език, само че напълно скоро ще би трябвало да усвояват латинската писменост.

Правителството счита да я вкара последователно през идващите години. За тази цел учителите ще би трябвало да преминат в допълнение образование.

" За нас, учителите, смяната ще е по-трудна, тъй като ние към този момент сме привикнали с кирилицата. Децата са дребни, бързо ще научат новата писменост ", споделя учителка Мираш Алимжанова.

" Родителите няма да могат към този момент да оказват помощ на децата в ученето, тъй като не са изучавали латинската писменост. Така децата ще могат да разчитат единствено на това, което са научили в учебно заведение. Притесняваме се, че главните компликации по тази смяна ще легнат върху раменете на учителите ",  коментира учителката Айгул Ибрахимова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР