Каймакът е онази пяна, която се крепи върху прясно приготвено

...
Каймакът е онази пяна, която се крепи върху прясно приготвено
Коментари Харесай

Значението на каймака за перфектното еспресо

Каймакът е онази пяна, която се крепи върху прясно приготвено еспресо. Колкото и да е необичайно, каймакът е спорна съставна част. Той е или знак за съвършено еспресо, или надценена пяна, което е отлично, в случай че го получите, само че и не е огромна работа, в случай че не съумеете да го постигнете.

Какво е каймакът?

Каймакът е ароматна, червеникаво-кафява пяна, която се намира на върха на еспресото. Образува се, когато въздушните мехурчета се комбинират с тънко смляно кафе. Силното наличие на каймак в еспресото демонстрира качествено, добре смляно кафе и умела бариста (професионална машина за кафе). Каймакът оказва помощ да придадете на еспресото по-пълен усет и по-дълъг послевкус от капковото кафе.

Какъв е съвършеният каймак?

Баристите ще имат разнообразни отзиви за това, което считат за идеалния каймак. Целта е да получите каймак, който не е нито доста пълен, нито прекомерно тъничък, и това за две минути.

Ако имате прекалено много каймак в чашата, ще имате по-малко еспресо. Много баристи се стремят към каймак, който е към една десета от еспресото.

Ако твоят каймак „ падне “ след по-малко от една минута, тогава извличането е било прекомерно бързо.

Извличането от качествена машина за еспресо би трябвало да отнеме сред 15 и 30 секунди, макар че това може да варира от една машина до друга.

Не забравяйте да оставите вашата машина да се загрее, преди да приготвите кафето, и да я почиствате постоянно, с цел да се уверите, че тя продължава да работи вярно. Мръсната машина също ще способства за горчивината на вашето еспресо.

 каймак и еспресо

Фактори, които въздействат върху каймака

Може да нямате цялостен надзор над каймака на вашето еспресо. Освен усъвършенстването на техниката на подготвяне, каймакът може да бъде повлиян от следните фактори.

Колко прясно изпечено е вашето кафе? Прясно изпеченото кафе образува повече каймак върху еспресото. Това е по този начин, тъй като маслата от кафените зърна към момента са отвън обгазяването от процеса на печене. Ако локалното кафене пече лично кафе, може да забележите, че имат по-ясно изразен каймак от това, в което не се пече на място.

Колко мрачно е вашето кафе? Като цяло, колкото по-тъмно е кафето, толкоз по-малко каймак ще имате. Това се дължи на маслото, което се разтрива по време на работа, пакетиране и мелене. Ще забележите, че доста кафе компании оферират печено еспресо, в което би трябвало да има идеалното количество масла.

Как се преработва кафето? Естествено модифицираното кафе постоянно създава най-хубавия каймак, защото повече от тези масла са останали непокътнати.

Наистина ли това е значимо?

Въпреки че може да наподобява, че положителният каймак е определението за съвършена чаша еспресо, той не е толкоз значим, колкото някои дефинират. Той способства за аромата на еспресото и е желателно съществуването му. И въпреки всичко, в реалност е безусловно допустимо да имате страхотна чаша еспресо без съвършения каймак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР