Кавказките държави Грузия и Армения, чиито икономики неочаквано се разраснаха

...
Кавказките държави Грузия и Армения, чиито икономики неочаквано се разраснаха
Коментари Харесай

Икономиките, които спечелиха от изолацията на Русия, сега рискуват удар от Запада

Кавказките страни Грузия и Армения, чиито стопански системи ненадейно се разраснаха след началото на войната в Украйна, в този момент са изправени пред вероятността за ответни дейности от страна на Запада – поради внезапното увеличение на търговията с Русия.

Двете някогашни руски републики, ситуирани покрай южната граница на Русия, означиха двуцифрен напредък през предходната година с помощта на увеличението на броя на съветските служащи, капитали и търговия. Икономиката на Грузия набъбна с 10,1 % през 2022 година, до момента в който тази на Армения скочи с 12,6 %, съгласно данни на Международния валутен фонд.

През 2023 година растежът им ще се забави надлежно до към 4% и 5,5 %, отразявайки общото закъснение в по-широкия район на Кавказ и Централна Азия, сочи прогнозата. Въпреки това анализаторите настояват, че главните фактори за напредък „ не са изчезнали “ и могат да привлекат интернационалното внимание.

„ Причината, заради която не се забавихме толкоз доста, колкото можеше, е, че се възползвахме от това, че Русия беше изтласкана настрани от останалия свят “, сподели за CNBC Михаил Кукава, началник на отдела за икономическа и обществена политика в грузинския мозъчен концерн Институт за развиване на свободата на информацията.

„ Посредническа “ търговия с Русия

Тази година западните водачи сигнализираха, че някои търговци употребяват страни като Армения, Грузия, Казахстан и Турция, с цел да заобиколят глобите против Русия. В последната си икономическа прогноза Европейската банка за възобновяване и развиване обърна внимание, че тези страни се трансформират в така наречен посреднически търговски сътрудници на изолираната страна.

„ Износът от Европейския съюз, Обединеното кралство и Съединените щати за Централна Азия и Кавказ [се е] нараснал фрапантно, което подсказва за възхода на „ опосредстваната търговия “, при която стоките се изнасят за стопанските системи на Централна Азия и по-късно се продават на Русия “, съобщи Европейска банка за възстановяване и развитие.

По предварителни данни на Националната статистическа работа на Грузия, Геостат, през тази година Русия се е трансформирала във втория по величина търговски сътрудник на страната по импорт и в третия по експорт. До 2022 година съветският импорт в страната се е нараснал със 79%, а износът за Русия – със 7%.

Същевременно Русия е най-големият търговски сътрудник на Армения както във връзка с вноса, по този начин и на износа. Киргизстан, Таджикистан и Азербайджан, както и други страни от района, също означават внезапен растеж на търговията с Русия през последната година, сочат още данните на МВФ.

„ Променящите се търговски модели в района са опция, само че и риск “, съобщи Субир Лал, заместник-директор на МВФ за Близкия изток и Централна Азия, по време на брифинг по-рано този месец.

Особено внимание заслужава фактът, че броят на колите, самолетите и плавателните съдове, изнесени за Русия от Грузия, се е нараснал четирикратно през 2022 година и понастоящем е към два пъти по-голям от този през 2021 година

„ При някои продукти се следи нарастване от 1000% или 500%. Това е съмнително, нали? “, акцентира Мухаил Кукава. „ Това е доста значимо. “

На доктрина няма нищо нелегално – поради, че са несанкционирани артикули. Подозира се обаче, че става въпрос за произведения с двойна приложимост. Например, търговия с перални машини, които по-късно да се разглобявят на частите, а те да се преработват във военни артикули или пък от тях да се вземат чиповете и да се влагат в различен вид електроника.

Разрастващите се търговски потоци провокираха апели от страна на Европейския съюз и съюзническите страни или да накарат тези страни да се причислят към глобите, или да им наложат вторични такива на тях. Говорител на Европейска комисия съобщи пред CNBC, че сега се изследва „ пренасочването на комерсиалните потоци от някои трети страни, настоящи като вероятни порти към Русия “.

По-рано този месец на ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен също даде сигнал, че 11-ият пакет от наказания на групата против Русия ще се концентрира върху „ пресичането на заобикалянето (на санкциите) “ в съгласуваност с страните от Г-7.

Армения твърди, че поддържа глобите, а увеличението на търговията се следи „ на всички места “, в това число в региона на хранително-вкусовата индустрия, селскостопанските артикули и колите, защото локалните предприятия се възползват от нарасналото търсене след напускането на западните предприятия от Русия.

Заместник-управителят на централната банка на Армения Армен Нурбекян призна, че процентното нарастване на търсенето на части за по-високотехнологични артикули е било „ много огромно “, само че съобщи, че това е по този начин, тъй като равнищата са почнали от ниска база.

„ Ние няма да бъдем опортюнисти “, добави той, казвайки, че да се търси предумисъл е по-скоро наивно.

Западните съдружници към момента не са прецизирали по какъв начин ще наподобява идващият кръг от наказания, нито по кое време биха могли да влязат в действие. Някои анализатори обаче настояват, че вероятността за тях може да накара засегнатите страни да премислят своята преданост.

„ Трябва да се освободим от тази взаимозависимост от съветската стопанска система “, сподели Михаил Кукава. „ Това е страна парий и икономиче

ската взаимозависимост от тях значи, че няма да можем да търгуваме с Европейски Съюз, Съединени американски щати и западните страни. Растежът би трябвало да пристигна от търговията с тях, а не с Русия. “

Това е изключително правилно за страните, които се стремят към участие в Европейски Съюз и НАТО. Грузия подаде молба за присъединение към Европейския съюз през март 2022 година, една седмица след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, и работи за приемане на статут на претендент за участие. Страната, наред с Украйна, е декларирала устрема си към влизане и в НАТО.

Междувременно Армения в никакъв случай не е подавала молба за участие в някоя от двете организации, а други централноазиатски страни не биха имали право да се причислят към Европейски Съюз.

„ Ние наливаме масло в огъня, като ускоряваме тези търговски връзки с Русия. Геополитическият подтекст, в който в този момент ни слагат [Грузия], е дружно с други страни от Централна Азия. Но те нямат за цел участие в Европейски Съюз – ние имаме “, сподели Кукава.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР