Kaufland България започва изпълнението на одобрения от Националния институт за

...
Kaufland България започва изпълнението на одобрения от Националния институт за
Коментари Харесай

Kaufland България дава старт на ремонта на столичните Хали с инвестиция за 50 млн. лв.

Kaufland България стартира осъществяването на утвърждения от Националния институт за недвижимо културно наследство/НИНКН/ план за възобновяване на истинските тип и функционалност на Централни Хали в София, стана ясно на особено събитие на компанията, на което бяха показани проектите за огромния план.

Общата стойност на инвестицията за възобновяване на истинските тип и функционалност на Централни хали надвишава 50 млн. лева, а цялостното осъществяване ще продължи към година. В идващите месеци следва да бъдат осъществени поредност от ремонтни действия, посредством които ще бъдат отстранени мощно компрометирани детайли от вътрешността на постройката и ще бъде осъществено изцяло профилирано разчистване на фасадата й. За първи път от 40 години, след ремонта ще бъде възобновен и звукът на емблематичния часовник на кулата ѝ. „ Този план е част от уговорката на Kaufland България за възстановяване на средата, в която живеем и е извънредно значим за нас. Той съставлява забележителна инвестиция в предишното, ориентирана към съхранението на постройката в истинския й тип – такава, каквато я е основал нейният създател – арх. Наум Торбов през 1911 година Същият ще бъде и правилото при последващото възобновяване на предназначението й – в новия магазин ще има над 17 000 артикули, като акцент ще бъдат българските производители и българските артикули в нея. Над 170 български снабдители към този момент са декларирали присъединяване си в този план “,  подчерта в изявлението си изпълнителният шеф на Kaufland България – Иван Чернев по време на формалното показване на плана.

Предстоящият ремонт ще обхване премахване на течовете от покрива, цялостна замяна на рискови електро и ВиК съоръжения, възобновяване и социализация на археологическите остатъци и крепостната стена на равнище партер и създаване на „ Интерактивна зона за археология и история “. Специализираното разчистване на фасадата ще отнеме няколко месеца и ще се осъществя от реставратори с потвърдена експертиза. „ Проектът „ Централни Хали “ e една от най-важните обществени дела на Kaufland България. Ценим неповторимата опция да работим в сграда-паметник на културата от национално значение и ще сме безусловно безкомпромисни в качеството, с което ще осъществяваме плана “, означи шефът „ Централни отдели “ и член на Управителния съвет на Kaufland България Петя Владимирова.

„ Приветствам с извънредно неспокойствие и любознание този план. Това е една голяма и доста значима инвестиция, която ще помогне за опазването на тази впечатляваща постройка. Ние в Германия споделяме, че пазарът не е единствено място, на което можеш да си купиш нещо, той е и място за благоприятни условия. Пожелавам след реализацията на плана, Централни хали в действителност да се трансфорат в същинско място за благоприятни условия “, акцентира в изявлението си и Н.Пр. Ирене Планк, дипломат на Германия в България, която също взе участие в представянето на плана.

След завършване на ремонтните действия над 170 български снабдители на съществени категории храни като месо и салами, риба, самун, млечни артикули, плодове и зеленчуци, ще станат част от възобновяване на истинското предопределение на постройката. Близо 50 български производители на плодове и зеленчуци ще показват стоката си в Халите. Продукцията на всеки един от тях ще би трябвало да бъде сертифицирана по програмата Global G.A.P. - самостоятелна международна система за положителни аграрни практики, която подсигурява, че производството на плодове и зеленчуци дава отговор на най-високите стандарти за хигиена, запазване на околната среда и сигурност на работа. На сутеренното равнище ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР