Католическата епархия в Париж заяви, че търси до шест милиона

...
Католическата епархия в Париж заяви, че търси до шест милиона
Коментари Харесай

Търсят се още 6 млн. евро за възстановяването на Нотр Дам

Католическата епархия в Париж съобщи, че търси до шест милиона евро за възобновяване и модернизиране на интериора на катедралата Нотр Дам, съвсем унищожена от огромен пожар преди две години, заяви Агенция Франс Прес.
Епархията стартира, търсейки пет до шест милиона евро, с цел да приключи работата. Президентът Еманюел Макрон даде обещание реставрацията на катнедралата да приключи за 2024 година, а над 800 милиона евро към този момент са получени или обещани от частни и корпоративни донори за възобновяване на готическия шедьовър от 13-ти век.
 Гори катедрала във френския град Нант Гори катедрала във френския град Нант
Десетки пожарникари се бориха с огромен пожар в катедрала във френския град Нант, оповестиха незабавните служби, написа БГНЕС. Пожарните екипажи...
Макар че шпилът се срути и огромна част от покрива е унищожена вечерта на 15 април 2019 година, напъните на пожарникарите подсигуряваха оцеляването на средновековната постройка през нощта. Но закон, признат малко след пожара, постанови, че средствата, събрани посредством обществен абонамент, обгръщат единствено структурното възобновяване и консервация на историческата забележителност, която механически е благосъстоятелност на френската страна.
Архиепископът на Париж Мишел Опетит съобщи в изказване, че задачата е " катедралата да бъде въведена в 21 век, като в същото време се подсигурява в духа на християнската традиция ".
Средствата ще бъдат употребявани за актуализиране на оформлението на катедралата, посдещавана от шест милиона души всяка година, както и за нови мебели и осветителни и озвучителни системи.
Няколко художници към този момент обявиха, че ще дарят своето време и опит за нови творби на изкуството, а спонсори се търсят посредством фондация „ Нотр Дам “, както и от американските организации с нестопанска цел „ Приятели на парижката Нотр Дам “.
 Възстановява се ремонтът на Нотр Дам Възстановява се ремонтът на Нотр Дам
Ремонтът на Нотр Дам продължава. Работници стартират да смъкват обгореното скеле на катедралата, заяви френският ефирен канал BFM,...
След няколко месеца работи, фокусирани върху консолидирането на структурата на катедралата, действителните реставрационни работи би трябвало да стартират в края на 2021 година.
Нотр Дам би трябвало да се отвори още веднъж за поклонение през април 2024 година, в точния момент за летните олимпийски игри, проведени в Париж.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР