Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение. Това личи

...
Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение. Това личи
Коментари Харесай

Проучване: Българите приемат и подкрепят извънредното положение

Като цяло българите одобряват и поддържат изключителното състояние. Това проличава от експресен телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл “ , извършен измежду 1000 пълнолетни българи сред 20 и 23 март.

На въпроса по какъв начин правят оценка ограниченията на властта против епидемията 66% споделят, че са задоволителни, 17% настояват, че са прекомерни, а 15% считат, че са незадоволителни. 

Това базово усещане обуславя доста огромен прилив на доверие към ръководството, демонстрира още изследването. 

Действията на държавното управление като цяло се утвърждават от 74% против отрицание от 22%. Действията на Министерство на вътрешните работи се утвърждават от 80% против отрицание от 15%. Действията на Министерството на здравеопазването се поддържат от 83 % против отрицание от 12 %. За Министерство на образованието процентите са 86 против 10.

Одобрението и неодобрението към обособените персони в управлението на страната наподобява сега по този начин:

Бойко Борисов + 73% срещу  ̶ 21%
Ген. Мутафчийски + 89% срещу  ̶ 10%
Владислав Горанов + 45% срещу  ̶ 26%
Томислав Дончев + 54% срещу  ̶ 18%


Много високи равнища на утвърждение получават съсловието на лекарите (+91%) и учителите (+87%).

Реакциите на хората на самата зараза се разрушават на три групи: паническа (22%), тревожна (64%), спокойна (12%). 

Повече от една пета от българите откровено считат, че актуалната зараза е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. Това пресилване е обвързвано директно с обстоятелството, че над една трета от българите считат за действителна заплахата да умрат от ковид. Тази паническа настройка сама по себе си е рискова. Главно, тъй като адресира към управляващите очакване и условие за свръхрепресивни под паника мери. Цели 37% признават, че персонално те изпитват боязън от вируса.

Все отново две трети от популацията са в плен не на суматоха , а на по-силно или по-слабо изразена паника. Тя изкуствено се укрепва от ширещата се визия, че епидемията е смъртоносна освен за възрастните и хронично болните, само че и за младите и децата (45%).

Твърде огромна част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е натурален, а е лабораторно основан. И отново почти толкоз (66%) считат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство срещу вируса.

Радва откритият от изследването факт, че хората всеобщо вземат ограничения срещу епидемията. Практически всички настояват, че си мият по-често ръцете, 80% употребяват дезинфектанти, 90% са лимитирали персоналните си гостувания, а 5% се борят с епидемията с защитни маски.

Хората всеобщо освен одобряват, само че и утвърждават ограничаващите ограничения на държавното управление. Между 88% и 94% утвърждават възбраната на всички обществени събирания, затварянето на границите за чужденци и възбраната българите да пътуват в чужбина.

Общественото мнение обаче е разграничено по:

Забраната да се пътува от град в град: + 56% срещу  ̶ 40%
Въвеждането на вечерен час: + 59% срещу  ̶ 39%

Първоначалните всеобщи опасения, че в България ще свършат храните и медикаментите, са по-слабо изразени: (13% до 27%).  За сметка на това в всеобщата душeвност пораждат паники за икономическите последствия от епидемията – хората се притесняват, че:

Ще изгубят работа - 20%
Няма да могат да си заплащат заемите - 29%
Няма да могат да покриват битовите сметки - 38%
Към това се прибавя изказванието на 3% от интервюираните, че към този момент са изгубили работа!


Като цяло (както демонстрира и проучването на Асоциация „ Галъп интернешънъл “ в 28 страни) България е „ междинен случай “ в Европа и света. Това ненапълно се осъзнава от самите българи, а ненапълно се отразява и в техните настройки.

Тази „ междинна “ и относително трезва реакция в изискванията на зараза е в унисон с всеобщото мнение на българите (87%), че на фона на другите страни България се оправя относително сполучливо, а също и че изключително удобно за страната е, че напълно неотдавна тя съумя да избегне мигрантска вълна от Турция (89%).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР