Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение, показва експресен

...
Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение, показва експресен
Коментари Харесай

Галъп: Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение

Като цяло българите одобряват и поддържат изключителното състояние, демонстрира експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл ", извършен измежду 1000 души сред 20 и 23 март.

На въпроса по какъв начин правят оценка ограниченията на властта против епидемията 66 на 100 дават отговор, че са задоволителни, 17 % настояват, че са прекомерни, а съгласно 15 на 100 са незадоволителни.

Анализаторите разясняват, че това базово усещане обуславя доста огромен прилив на доверие към ръководството. Действията на държавното управление като цяло се утвърждават от 74 на 100 против отрицание от 22 %. Действията на Министерство на вътрешните работи се утвърждават от 80 на 100 против отрицание от 15 на 100.

Министерство на вътрешните работи: Пътищата са проходими, срещаме схващане от жителите на КПП-тата

Действията на Министерството на здравеопазването се утвърждават от 83 на 100 против отрицание от 12 на 100, а дейностите на Министерството на образованието се утвърждават от 86 % против отрицание от 10 на 100.

Одобрението за премиера Бойко Борисов е 73 на 100 против 21 % отрицание. Ген. Венцислав Мутафчийски има утвърждението на 89 % против 10 на 100 отрицание. Министър Владислав Горанов е с утвърждение 45 на 100 против 26 на 100 отрицание, а вицепремиерът Томислав Дончев има утвърждение от 54 на 100 против 18 % отрицание.

Много високи равнища на утвърждение получават съсловията на лекарите (91 процента) и учителите (87 процента).

Реакциите на хората на самата зараза се обособяват в три групи - паническа (22 на сто), тревожна (64 процента), спокойна (12 процента).

Повече от една пета от българите считат, че сегашната зараза е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. Това пресилване е обвързвано директно с обстоятелството, че над една трета от българите считат за действителна заплахата да умрат от ковид, разясняват от "Галъп " и допълват, че тази паническа настройка сама по себе си е рискова - основно, тъй като адресира към управляващите очакване и условие за свръхрепресивни под паника мери. Цели 37 на 100 признават, че персонално те изпитват боязън от вируса.

Все отново две трети от популацията са в плен не на суматоха, а на по-силно или по-слабо изразена паника. Тя изкуствено се укрепва от ширещата се визия, че епидемията е смъртоносна освен за възрастните и хронично болните, само че и за младите и децата (45 на сто).

Твърде огромна част от българите (64 процента) са на мнение, че коронавирусът не е натурален, а е лабораторно основан, означават анализаторите. И отново почти толкоз (66 на сто) считат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство срещу вируса.

Според данните хората всеобщо вземат ограничения срещу епидемията. Практически всички настояват, че си мият по-често ръцете; 80 на 100 употребяват дезинфектанти; 90 на 100 са лимитирали персоналните си гостувания; 5 % се борят с епидемията с защитни маски.

Хората всеобщо освен одобряват, само че и утвърждават ограничаващите ограничения на държавното управление. Между 88 на 100 и 94 % утвърждават възбраната на всички обществени събирания, затварянето на границите за чужденци, възбраната българите да пътуват в чужбина.

Общественото мнение обаче е разграничено за възбраната да се пътува от град в град / 56 на 100 са "за " против 40 на 100, които не я считат за правилна/, както и за въвеждането на вечерен час - позитивните отзиви са 59 на 100 против 39 % негативни.

Първоначалните всеобщи опасения, че в България ще свършат храните и медикаментите, са по-слабо изразени - от 13 до 27 на 100. За сметка на това пораждат паники за икономическите последствия от епидемията - хората се притесняват, че ще изгубят работа - 20 на 100, че няма да могат да си заплащат заемите - 29 на 100, че няма да могат да покриват битовите сметки - 38 %.

Иска ли Министерство на вътрешните работи да се включи и армията в изключителното състояние?

Три на 100 от интервюираните настояват, че към този момент са изгубили работа.

На въпроса кой модел на битка с вируса считат за най-правилен - наказателен / "китайски ", ограничаващ / "европейски ", свободен / "шведски ", 30 на 100 от българите декларират, че са "за " китайския модел, 42 на 100 - за "европейския ", а 23 на 100 - за "шведския ".

Тази "средна " и относително трезва реакция в изискванията на зараза е в унисон с всеобщото мнение на българите (87 на сто), че на фона на другите страни България се оправя относително сполучливо, а също и че изключително удобно за страната е, че напълно неотдавна тя съумя да избегне мигрантска вълна от Турция (89 процента), разясняват от "Галъп ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2180  Агенция Агенция " Митници " дава на РЗИ и пожарната над 158 000 л етилов алкохол за стерилизация  Мангъров: Трябва да създадем сериологично проучване на популацията поради COVID-19 Мангъров: Трябва да създадем сериологично проучване на популацията поради COVID-19  Фандъкова: От на следващия ден пускаме в допълнение 7 метровлака в по-натоварените часове Фандъкова: От на следващия ден пускаме в допълнение 7 метровлака в по-натоварените часове
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР