Като стратегически партньори, двете страни няма да позволят на различията

...
Като стратегически партньори, двете страни няма да позволят на различията
Коментари Харесай

Си Цзинпин ще се срещне виртуално с лидерите на ЕС, за да инжектира положителна енергия в света на фона на кризата в Украйна

Като стратегически сътрудници, двете страни няма да разрешат на разликите да анулират хода на връзките Китай-ЕС

Китайският президент Си Цзинпин би трябвало да се срещне с водачите на Европейски Съюз на срещата на водачите Китай-ЕС в петък, по време на която се чака рецесията в Украйна да бъде една от главните тематики, споделиха някои китайски специалисти.

Те също по този начин имат вяра, че Китай и Европа биха могли да намерят повече общ език при решаването на казуса и да не разрешат на разликите да надделеят над фундаменталния курс на връзките Китай-ЕС, като се има поради консенсусът, реализиран от двамата стратегически сътрудници, и по-широкият обсег на световните въпроси, които се нуждаят от съдействие сред тях.

Президентът Си ще се срещне с водачите на Европейски Съюз посредством видеовръзка в петък, в това число ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Премиерът Ли Къцян ще бъде съпредседател на срещата с Мишел и Урсула фон дер Лайен посредством видео, заяви в сряда Ван Уенбин, представител на китайското външно министерство.

Изправени пред възходящата неустановеност в актуалната световна обстановка, Китай и Европейски Съюз би трябвало да бъдат основните сили, които да пазят мира и да тласкат напред взаимното развиване на китайския и европейския пазар, сподели Ван на постоянната си конференция.

Двете страни би трябвало да засилят стратегическата връзка и взаимното доверие, да водят разговор на основата на взаимно почитание и взаимни изгоди и да влеят позитивна сила и непоклатимост в световната обстановка, която търпи възходяща турбуленция, сподели той.

Европейски Съюз съобщи, че желае да окаже напън върху Китай " да бъде неутрална с позицията си " във връзка с неотдавнашната военна интервенция на Русия в Украйна, заяви CNBC в сряда, базирайки се на неназовани източници. Целта на срещата на върха е „ да се подсигурява по някакъв метод неутралитета на Китай, тъй че те да не оказват помощ на Русия “, цитира се представител на Европейски Съюз в медийния отчет.

Друг чиновник също по този начин разказа срещата на върха като определящ миг за връзките сред Европейски Съюз и Китай и в случай че Китай „ се причисли към Русия, това явно ще има доста негативно влияние върху връзките с Европейски Съюз “, е споделил служителят, представен от CNBC.

Китайските специалисти считат, че е несвоевременно спорът Русия-Европа да се свързва с връзките Китай-ЕС, защото въпросът не е казусът, който би трябвало да се взема решение и взема решение в границите на връзките Китай-ЕС, а може да се преглежда единствено като фактор, влияещ на връзките. И двете страни се съгласиха да проведат тази среща, защото Европа беше мощно наранена от рецесията в Украйна. Той също по този начин акцентира желанието на двете страни да засилят съдействието, вместо да ускоряват разликите, споделиха специалисти.

Променящ се метод на мислене

Тъй като рецесията в Украйна се разтегли до повече от месец, методът на мислене на европейците също се трансформира от сляпо следване на Съединени американски щати към започване да размишлява върху по-дълбоката причина за този спор, а последните въведени от Съединени американски щати наказания в допълнение разкриха разграничените позиции в границите на континента, сподели Ван Иуей, шеф на Института по интернационалните връзки към Китайския университет Ренмин, пред Global Times в сряда.

„ Този спор ги кара да схванат, че всички те са жертви, попадайки в клопката на Съединени американски щати. Например, по енергийния въпрос, те не постоянно могат да бъдат обвързани със Съединени американски щати и администрацията на Байдън има свои лични сметки и калкулации “, Уанг споделих.

„ Вероятно Европейски Съюз към момента ще би трябвало да се свърже с Русия. Тъй като връзките му с Русия са нарушени, Китай може да служи като мост за влизане в контакт с Русия “, означи Ван.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън завърши визитата си в Европа през уикенда и взе участие в интензивни дипломатически събития, фокусирани върху рецесията в Украйна. Съединени американски щати стимулират усилването на глобите против Русия, като се стремят да попречат на европейските си съдружници да правят отстъпка по този въпрос.

Преди срещата на върха, китайският държавен консултант и външен министър Ван И сподели на видеоконференция с висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Фонтелес във вторник, че използването на рискови наказания води единствено до това, че страните се нараняват взаимно, което прави обстановката по-сложна и в допълнение провокираща спорът. А манталитетът от Студената война и блоковата борба не работят в Европа.

Ван И повтори, че позицията на Китай е ясна. „ По въпроса за войната и мира ние заставаме на страната на мира. Между едностранните наказания и разговора и договарянията, ние заставаме на страната на разговора и договарянията. Между разпалването на огъня и гасенето на огъня, ние заставаме на страната за гасене на пожара. Времето ще потвърди, че позицията на Китай е виновна и ще издържи на тестването на историята ", сподели той на Борел.

" Вярвам, че Европа може да разбере позицията на Китай, защото Китай е значим стратегически сътрудник и провеждането на такава среща на върха по този специфичен мотив демонстрира, че двете страни се надяват да засилят съдействието “, сподели пред Global Times в сряда Фън Джунгпин, шеф на Института за европейски проучвания към Китайската академия на обществените науки.

Без значение по какъв начин се трансформира европейската политика за Китай, от позиция на пазарния мащаб, Европейски Съюз се надява да продължи да си сътрудничи с Китай, сподели Фън, отбелязвайки, че има и огромен консенсус по въпроса с Украйна, като и двете страни са срещу войната и се надяват за мир и са подготвени да продължат разговора и филантропичната помощ.

Повече консенсуси

Въпросът с Украйна е фактор, който може да повлияе на връзките Китай-ЕС и това, което в този момент е значимо е двете страни първо да реализират консенсус по въпроса, сподели Цуй Хонгджиан, шеф на отдела за европейски проучвания в Китайския институт за интернационалните проучвания, пред Global Times в сряда.

Цуй означи, че в Европа има някои гласове, които се пробват да свържат позицията на Китай в украинската рецесия с бъдещето на връзките Китай-ЕС. Но такава връзка е неуместна, защото въпросът с Украйна не е проблем, който може да бъде решен в границите на връзките Китай-ЕС.

Той акцентира, че това, което Китай и Европейски Съюз би трябвало да създадат, е в допълнение да си изяснят позициите и да намерят общи опасения по този въпрос, с цел да не се отразят отрицателно върху естественото и здравословно развиване на двустранните връзки.

През последната година имаше възходящи провокации в връзките Китай-ЕС, изключително откакто Всеобхватното съглашение сред Китай и Европейски Съюз за вложения беше спряно от едностранното заледяване, признато от Европейския парламент предишния май, и някои антикитайски евродепутати, посетили остров Тайван, който също се счита за обслужващ ползите на Съединени американски щати.

Въпреки това, икономическите и комерсиалните връзки сред двете страни остават мощни и не престават да се уголемяват в изискванията на комплицирана геополитика и възходящото напрежение. През първите два месеца на 2022 година Европейски Съюз изпревари АСЕАН като максимален търговски сътрудник на Китай, откакто загуби позицията си през 2021 година, защото двустранната търговия сред Китай и Европейски Съюз набъбна с 14,8% на годишна база и доближи 137,16 милиарда $.

„ Китай и Европейски Съюз могат да работят дружно в оправянето с част от въздействието на рецесията в Украйна и глобите, които могат да доведат до интернационалния ред или световната стопанска система, като основат прагматични механизми за съдействие, което също ще е от изгода за връзките Китай-ЕС “, сподели Цуй.

Китайските специалисти също чакат двете страни да намерят повече консенсус, в това число в икономическото възобновяване след COVID-19, опазване на интернационалната и районна непоклатимост и многоликост, до момента в който Китай може да изрази угриженост по въпроса с Литва и позициите на Европейски Съюз по въпроси като Синдзян, Тайван, Тибет, Хонконг и Южнокитайско море.

„ Нямаме доста огромни упования за резултата от срещата на върха, само че резултатът ще контрастира с пътуването на Байдън “, сподели Ван, отбелязвайки, че във връзка с Литва, международната продоволствена рецесия, инфлацията и битката с тероризма, доколкото двете страни създават тези въпроси от толкоз от дълго време, че те ще дадат резултати.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР