Kато развитие в застой“ може да се опише медийната среда

...
Kато развитие в застой“ може да се опише медийната среда
Коментари Харесай

Близо 70% от анкетирани журналисти казват, че има външен натиск от политици

Kато „ развиване в застой “ може да се опише медийната среда в България през 2020 година Това демонстрира петото изследване за чувството за независимост на словото в страната, направено от Асоциацията на европейските публицисти в България и осъществено с финансовата поддръжка на Посолството на Кралство Нидерландия в България.
Данните са събрани посредством онлайн анкета, извършена в интервала 3 май - 10 юни, която се попълня непринудено. 204 публицисти са попълнили анкетата. Статистическата обработка е на организация „ Алфа рисърч “.

" Тази година изследването споделя, че политиците имат извънредно мощно преобладаващо въздействие върху външния напън, най-малко там, където се случва в медиите, които го усещат върху себе си, то е в пъти по-голямо от икономическите субекти, рекламодателите, даже държавни, общински институции. Близо 70% от интервюираните публицисти споделят, че в случай че има външен напън, той идва от политици и в пъти по-малко от стопански субекти ", сподели създателят на отчета доктор Илия Вълков, член на УС на АЕЖ-България, публицист и учител в УНСС.

Мерките против концентрацията на медийна благосъстоятелност остават неизпълнени, акцентира Вълков.

" Над 55% са " за " ограниченията против централизация на медийна благосъстоятелност. Има растеж на отговорите, които се групират към опцията за основаване на нови форми на самостоятелни медии, съвсем всеки втори участник в анкетата е показал този отговор ", посочи журналистът.

Близо 20% от интервюираните публицисти демонстрират, че се автоцензурират и самоограничават.

" Остава доста висок % на публицистите, които са работили в три или повече от три медии за последните 10 години. Има доста сериозна концентрация на медийната среда в София, което към този момент е някаква устойчива наклонност. Регионалната публицистика се трансформира в изчезващ тип. Все повече издания виждаме, че изнемогват в страната - уеб сайтове, радиостанции, по-малки малките екрани ", разяснява Илия Вълков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР