Като параметри 2020 година беше доста лоша за България. Първо

...
Като параметри 2020 година беше доста лоша за България. Първо
Коментари Харесай

Иван Костов пред Money.bg: Хора, които не са имали нужда, са получили финансова помощ

Като параметри 2020 година беше много неприятна за България. Първо се регистрира един от най-високите коефициенти на обща смъртност, а също по този начин отчетохме най-висока изключителна смъртност. Това демонстрира, че здравната рецесия у нас през 2020 година е ръководена извънредно неприятно, съобщи някогашният министър-председател на България Иван Костов в по телевизия Bulgaria On Air.

" През последните два месеца вършат усещане няколко неща - да вземем за пример оглавяваме международните ранглисти по неимунизирани. От друга страна така наречен " зелени коридори " анулираха начертаната до момента тактика на Националния щаб и дадоха опция на доста по-енергични и мощни хора да отидат да се имунизират. Това значи, че групата над 65 години няма да бъдат имунизирани в точния момент ", съобщи Костов.

По думите му с това движение на имунизиране, ще изостанем с отварянето на стопанската система.

" При надигаща се вълна на инфектирани, други страни стягат ограниченията, до момента в който ние ги разхлабваме. Ето за какво надигащата се вълна на заразявания, която се следи, ще продължи и може да има пик тъкмо по време на изборите, в случай че не се вземат ограничения. Това е неприятно ръководство на политическия и на здравния риск ", сподели Костов, като добави, че в тази връзка може да има ниска изборна интензивност.
 Симеон Дянков пред Money.bg: Следващата година ще бъде доста по-тежка от 2020-а
Симеон Дянков пред Money.bg: Следващата година ще бъде доста по-тежка от 2020-а

Войната на 2021 година не е в Черно море с фрегати против незнайни съперници, а против вируса

Икономическите последствия

Според Костов безработицата е измежду най-видимите стопански последствия.

" През декември 2020 година безработицата е на най-високото си равнище за последните три години. Може да се каже, че дружно с това пострадаха и приходите. Пострадаха и редица браншове - най-тежко културата, спортът, развлеченията, ресторантьорство, хотелиерство, превоз ", сподели той.

По думите му, до някаква степен, ограниченията на държавното управление са " омекотили " удара върху бизнеса, само че въпреки това ограниченията са финансово най-икономични в целия Европейски Съюз - и в безспорен, и в условен размер във връзка с опциите на бюджета.

" Тези ограничения бяха малко и все пак не бяха ориентирани както би трябвало, тъй като наблюдавахме забележителен скок на депозитите на семействата в банките. Ако политиката беше добре ориентирана, не трябваше да се усилят спестяванията, а потреблението. Това значи, че хора, които не са имали потребност, са получили помощ ", споделя той.

" Може да се направи прогноза, че електронизацията на общественото и фирменото ръководство и администрирането на процесите евентуално ще промени този цялостен сегмент в стопанската система и евентуално ще понижи доста броя на заетите там, тъй като тези процеси навлизат мощно в бита и икономическия живот. Пътуванията се замениха с видео конферентни диалози и това сигурно ще повлияе на имотния пазар, офис площите и така нататък ", разяснява още той.
 Даниела Бобева: Големият удар за българската стопанска система от ковид занапред идва
Даниела Бобева: Големият удар за българската стопанска система от ковид занапред идва

Тази рецесия е " неповторима " съгласно специалиста

Предизвикателствата пред новото държавно управление

Според Костов едно от огромните провокации е на откритата и незакрепена българска народна власт.

" Не може да има народна власт без господство на закона. Без да се реализираме това, което значи, че всички сме под закона, без значение дали са ръководещи или не, няма народна власт. Това е голямото предизвикателство от години насам. Ще има и финансови провокации, тъй като държавното управление изостави консервативната политика и усили доста т.нар непрекъснати разноски в бюджета - в случай че се вдигнат един път заплатите на администрация, няма връщане обратно ", разяснява той.

Зелената договорка и политиките на страната в тази посока

Според Костов тези, които са написали Националният проект за възобновяване и резистентност " не са прочели какво значи зелен преход и са напълно надалеч от това, което има поради Европейски Съюз. Дали Европейски Съюз ще одобри сходни палиативи за политики за декарбонизация не е се знае. "

" Единственият метод България да бъде накарана да извърши зелената договорка и да премине към декарбонизация коренно, тъй че до 2050 година да се почисти от тези горива, е да бъде принудена, да бъде отритнат проекта и да се създаде нов. Това няма да го направи тази администрация ", споделя той.

Тристълбовия пенсионен модел

По думите на Костов промяната на пенсионното обезпечаване е акт с революционна стойност. " С нея се сътвори втория и третия дирек, сложи ги на напълно разнообразни правила, такива, каквито са в западните страни и казусът, че идващите генерации политици не схващат и не одобряват тази смяна, ги кара да я ерозират и връщат обратно, където ще срещнем големите проблеми, които постановиха смяната на пенсионното обезпечаване в България. Реформите нямат съидейници и почитатели измежду политиците, което е огромен проблем ", разяснява той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР