Като общество трябва изцяло да забравим за национализацията на втория

...
Като общество трябва изцяло да забравим за национализацията на втория
Коментари Харесай

Василев: Не прехвърляйте в НОИ втората пенсия

Като общество би трябвало напълно да забравим за национализацията на втория пенсионен дирек. Категорично срещу съм прехвърлянето на партиди в Националния застрахователен институт (НОИ). Това съобщи някогашният стопански министър Николай Василев на конференцията „ Предизвикателствата пред пенсионната система в България. Засилване на ролята на втория и третия дирек ", проведена от Асоциацията на CFA – сертифицираните финансови аналитици, написа investor.bg.

„ Моята рекомендация е ролята на втория и третия дирек даже да се ускорява. За задачата вноските от 5% в този момент, би трябвало да се покачват до 10% през идващите години. Така човек ще получава двойно по-голяма пенсия “, предвижда Василев.

Той напомни, че когато са стартирани вторият и третият дирек, като положителни образци в района са давани Полша, Казахстан и ненапълно Унгария. „ В момента обаче в тези страни има редица проблеми, като част от тях са почнали след национализация на втория дирек “, разяснява икономистът.

Той уточни, че сега България се дава като един от най-хубавите образци.

„ За огромно страдание, Унгария и Полша, които бяха за образец, национализираха по разнообразни способи десетки милиарди евро, които действително бяха парите на обезпечените лица. Средствата освен изчезнаха в тамошното Национален осигурителен институт, само че задълженията и бюджетните дефицити на страните се усилиха, т.е. парите просто бяха изядени, уточни Николай Василев. " Ако в България някой опита да направи нещо сходно, това значи насъбраните 17 милиарда лв. да бъдат изядени настоящо. След това всичко се занулява. Така че изрично би трябвало да пресечем всевъзможни сходни стремежи, тъй като сега се подстрекава това да се прави непринудено. “

Според някогашния стопански министър частните пенсионни фондове имат доста повече преимущества спрямо Национален осигурителен институт, където има голям недостиг. Сред тях той изброи позитивната рентабилност и персоналните партиди, които се наследяват.

„ Ако младите имаха право на избор, то те щяха да изберат да се обезпечават напълно в частните пенсионни фондове. Много значимо е да се знае, че парите се усилват всяка последваща година. Освен това насъбраната сума се наследява при гибел на обезпеченото лице, до момента в който в Национален осигурителен институт няма персонална партида и роднините не вземат нищо “, аргументира се Василев.

Като добър образец той даде Япония, където няма държавна пенсия. Хората икономисват цялостен живот посредством пенсионни системи, банкови сметки, капиталови фондове и други способи. Благодарение на това междинният влог наближава към 2 млн. $ на човек.

Бившият стопански министър е на мнение, че при анализите, в които се подлагат на критика пенсионните фондове, се употребяват неверни методологии и манипулирани данни.

„ Въпреки всевъзможни изказвания, пенсионните фондове бият инфлацията. За 18 години тя е към 77%, а доходността на универсалните пенсионни фондове е над 100%. На доброволните фондове даже е над 110%. Доходността е прилична и тя е по-висока от инфлацията “, пресмята Василев.

По думите му има няколко съществени неточности в изчисленията на съперниците на частното обезпечаване. „ Първо - методиката, съгласно която се съпоставят доходността на 100 лева, вложени преди 20 години, с растежа на инфлацията. Това е неверно, тъй като сумите, които са управлявали фондовете преди 20 години, са били извънредно дребни и не могат да се съпоставят със сумите от 2019 година “, означи икономистът.

Като втора неточност в методология на критиците той уточни сравнението, което се прави с инфлацията.

„ Сравняват българските фондове с инфлацията в България, немските фондове с инфлацията в Германия. Това е незаслужено съпоставяне. Освен това критиците не са показали в какви валути съпоставят. Може би употребяват случайно определени валути, а цифрите им са искрено неверни “, счита Николай Василев.

Той насочи и съвет към пенсионните фондове – да положат повече старания за информиране на обществото да активността си и изгодата от техните услуги.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР