Като нов епизод от информационна си война със Запада описва

...
Като нов епизод от информационна си война със Запада описва
Коментари Харесай

Блъф или реална заплаха? Защо Путин дава ядрено оръжие на Беларус

Като нов епизод от осведомителна си война със Запада разказва Института за проучване на войната (ISW) интервюто на съветския президент Владимир Путин пред " Россия 24 ". Целта е да обезкуражи украинската опозиция и да понижи поддръжката на Запада за Украйна.

В него съветският държавен глава изясни по какъв начин Русия ще разположи нуклеарни оръжия на територията на Беларус. Според него " нищо извънредно " не се случва - Съединени американски щати също държат свое тактическо нуклеарно оръжие в съюзнически страни - Германия, Турция, Нидерландия, Белгия, Италия и Гърция. Русия ще резервира цялостният надзор върху всяко оръжие в Беларус, счита Путин.
-->
Строителството на силози за съхранението на тактическо нуклеарно оръжие в Беларус ще завърши на 1 юли, а Москва към този момент е дала комплекс " Искандер ", който може да носи нуклеарно оръжие, написа ТАСС.

Според военните анализатори от ISW това е решение, взето преди началото на войната в Украйна - президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи за първи път обществено в страната му да бъдат ситуирани нуклеарни ракети в края на ноември 2021 година. Според тях поръчката не носи опасност за нуклеарна ескалация. Нещо повече - единственият съдружник на Русия измежду водещите международни стопански системи - Китай, доста ясно се изрече против нуклеарната изразителност на Кремъл. 

Експерти разясняват пред Ройтерс, че коментарът на Путин за нуклеарните ракети е сериозна промяна в разказа - до момента Москва се гордееше, че за разлика от Съединени американски щати не разполага тактическо нуклеарно оръжие в други страни.Но и съветският президент не дава детайлности по кое време ще бъдат доставени тези ракети, нито към коя НАТО-вска страна ще бъдат ориентирани. Досега Москва публично в никакъв случай не е потвърждавала, че има ситуирани нуклеарни ракети в Калининград - съветският анклав сред териториите на Полша и Естония, въпреки и НАТО да твърди противоположното. 

В Съединени американски щати реагират " с внимание " на заявката, само че не виждат сигнали, че Москва се кани да употребява нуклеарно оръжие, добавя още Ройтерс. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк пък разяснява пред френската телевизия LCI, че в Киев чакат още наказания сращу Русия поради разполагането на нуклеарно оръжие в Беларус. 

В своето изявление Путин разяснява още, че доставите на оръжие на Запада за Украйна са " огромно количество ", само че също по този начин регистрира, че те не са задоволително бързи - планувани са доставките на " 420 или 440 танка в Украйна ", а през това време Русия ще създаде нови или модернизира 1600, безапелационен е съветският държавен глава. Той добавя, че дневно Украйна изстрелва по 5 хиляди снаряда, а Съединени американски щати на месец създават 14-15 хиляди В същото време Русия форсира производството на въоръжение, подсигурява още Путин пред съветската държавна телевизия.

Според ISW мненията за превъзходството на съветското военно произвеждане на Путин са пресилени - " Уралвагонзавод " да вземем за пример създава по 20 танка на месец. Заради глобите и дефицит на личен състав компанията не може да ускори производството на съвременни танкове (Т-90), както изяснява съветският президент и по тази причина съветските военни употребяват танкове от запасите, които са на въоръжение от 50-те - 60-те години на предишния век (Т-50, Т-54).

Според коментар от Кремъл Русия има подготвеност да извади от складовете и танкове Т-34, който е признат на въоръжение в съветската войска през 1940 година.

Владимир Путин също пропуска, че Западът не дава най-модерните си технологии на Украйна за да не ескалира спора, пишат още военните анализатори. На Запад по традиция има малко ресурси от стандартно въоръжение за сметка на новите софтуерни и прецизни разработки.

Офанзивата на Украйна не може да стартира поради неналичието на въоръжение

Руснаците изстрелват три пъти повече снаряди от  украинците и контраофанзивата на Украйна още не може да стартира поради неналичието на задоволително въоръжение - снаряди, танкове и бойни самолети, разяснява украинският президент Володимир Зеленски пред японското издание Yomiuri. През миналата седмица в Киев беше министър председателят на Япония Фумио Кишида, който удостовери поддръжката на Токио за страната и предложения украинския държавен глава за присъединяване на срещата на Г-7, която ще се организира през май в Хирошима.

През 2023 година Украйна ще похарчи 20 милиарда гривни (почти 550 млн. долара) за покупката на дронове, сподели още украинският президент по време на своето вечерно послание на 395-я ден от войната. Част от тях ще са локално произвеждане. Страната стартира и производството на снаряди от друг диаметър в поддръжка на своите военни. 

Ситуацията в Бахмут се стабилизира. Русия мести фокуса към Авдеевка

Украински военни оповестяват, че са отблъснали руснаците от така наречен " път на гибелта " в Бахмут  и укрепват своите позиции в града. Главнокомандващият Валерий Залужни разяснява, че обстановката в Бахмут стартира да се стабилизира с помощта на " титаничните старания " на военните.

Според данните на английското разузнаване съветските военни стартират да укрепват фронтовата линия и местят напъните си към Авдеевка и региона Кремена-Сватове. Експертите регистрират закъснение на настъплението в Бахмут, което е резултат от огромните загуби и за двете страни. Отражение евентуално имат и свадите сред съветската постоянна войска и ЧВК " Вагнер ", пишат още от английското разузнаване.

Според данните Русия сега пробва да стабилизира фронта, което подсказва, че се приготвя за защита, откакто опитът ѝ за огромно нахлуване от януари 2023 година се оказва не толкоз безапелационен.

Генералният щаб на Военните сили на Украйна (ВСУ) също оповестява в своя профил във Фейсбук за многочислени артилерийски удари в направлението Авдеевка, Маринка, Вугледар и други обитаеми места в Донецка област. В сводката за 395-я ден от началото на войната военните означават близо 60 отбити офанзиви на руснаците и обстрел по гражданска инфраструктура. 

В Запорожка и Херсонска област руснаците се отбраняват.  ВСУ оповестява за 11 въздушни удара на украинските военновъздушни сили, осъществени на 25 март.

/investor.bg/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР