Като кораб без капитан изглежда Германия в момента. Канцлерът Ангела

...
Като кораб без капитан изглежда Германия в момента. Канцлерът Ангела
Коментари Харесай

Германия в търсене на визионер за преодоляване на кризата с доверието в политическия елит

Като транспортен съд без капитан наподобява Германия сега. Канцлерът Ангела Меркел брои месеците до края на политическата си кариера, а личната й политика през 16-те години на ръководство не разреши израстването на неин заслужен заместител в партията ѝ ХДС. Пандемията, която ще бележи залеза на Меркел, вкара консервативния блок ХДС/ХСС в братоубийствена битка за превъзходство. За след Великден отложиха консерваторите номинацията за канцлер за идните през септември парламентарни избори. Но като че ли въпросът не е, дали баварският министър-председател Маркус Зьодер, или министър председателят на Северен Рейн Вестфалия Армин Лашет ще се борят за канцлерския пост. Липсват хрумвания за бъдещето.

Идеи за бъдещето имат Зелените - освен за преход към климатично неутрална стопанска система, само че и за цифровизация и промяна в образованието да вземем за пример. Изправен пред опасността даже от изборна загуба наесен, водачът на баварския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер прикани тази седмица отиващата си Ангела Меркел да поддържа консерваторите в предизборната акция. Защо баварският министър председател е по този начин угрижен за властта в Берлин, откакто към момента твърди, че няма да напусне Мюнхен, тъй като мястото му е в Бавария? Политологът проф. Вернер Вайденфелд от Мюнхенския университет разяснява пред БНР:

" Действително, Зьодер непрестанно повтаря, че мястото му е в Бавария. Въпреки това не съумява да спре спекулациите. Но би трябвало да имате поради, че за първи път в историята на Федералната република канцлерът няма да взе участие в парламентарните избори. За първи път ръководещите не могат да разчитат на бонуса, който им дава властта.

Това разпалва пристрастеностите. И не е нищо друго, с изключение на отклонение на вниманието от главния въпрос - по какъв начин битката за власт ще помогне да излезем от рецесията? Не е толкоз значимо, дали Зьодер или Лашет или някой различен ще бъде номиниран за канцлерския пост. Важно е, какво ще прави Германия след изборите ".

Какво ще прави Германия след изборите?

" Няма тактика. А рецесиите се натрупат една върху друга. Освен пандемията, която е невиждана в най-новата ни история, затъва и стопанската система ни. Управляващите консерватори са упрекнати в корупция, което от дълго време не се е случвало в подобен размер. Всичко това докара до нечуван спад на доверието в политиката въобще.

Твърди електорати към този момент няма. Партиите би трябвало да се оправят с доста динамичните настройки на гласоподавателите. Но най-големият недостатък на политическата обстановка е неналичието на тактика и визия за бъдещето, за развиването на обществото. Точно това обаче тревожи хората. Социологическите разбори сочат, че от ден на ден хора, от ден на ден младежи, се опасяват от бъдещето. Като причина те показват изолацията, в която живеем.

От партиите, които ще се явят на изборите, единствено една усилва рейтинга си. Това са Зелените. Към момента те събират 14 % повече поддръжка спрямо последните избори през 2017 година. Всички останали партии губят ".

 Канцлерът на Германия Ангела Меркел и министър председателят на Бавария Маркус Зьодер

С какво съумяват Зелените да натрупат точки, проф. Вайденфелд?

" Още преди пандемията Зелените съумяха да наложат значими за обществото тематики. Още тогава опазването на природата и климатичните промени се бяха трансформирали във водеща тематика.

Стилът на връзка на Зелените също им носи точки. Те са млади, усмихнати, свежи, бързо съкратяват дистанцията. Освен това постановиха тематики, които са значими за бъдещето, да вземем за пример дигитализацията и подвижността ".

След десетина дни Зелените ще разгласят своята номинация за канцлер. Това ще им донесе ли спомагателни точки?

" Да, освен това не на последно място, тъй като ХДС/ХСС се бавят. Голяма част от германците към този момент недоволстват и се подиграват на консерваторите поради отлагането на номинацията. На този декор оповестяването на шпитценкандидата на Зелените сигурно ще се одобри доста добре.

Ако по този начин не престават нещата, най-после може да се окаже, че Зелените ще завоюват изборите. Това към този момент никой не го изключва ".

Баварският министър-председател и водач на ХСС Маркус Зрьодер изясни в телевизионно изявление, че без присъединяване на канцлера Ангела Меркел в предизборната акция консервативният блок ХДС/ХСС може да бъде неприятно сюрпризиран на изборите. Какво се крие зад този тактически ход?

" Зьодер се опита да подкопае поддръжката на Християндемократическия съюз за партийния водач Армин Лашет. Първоначално канцлерът Ангела Меркел поддържаше Лашет. Не доста намерено, само че въпреки всичко. Но той очевидно не оправда упованията й, че ще се скрие зад тила й.

Борбата за превъзходство сред двете посестрими партии - ХДС и ХСС - не е от през вчерашния ден. Досега два пъти победител е излизал баварският Християнсоциален съюз - при започване на 80-те години номинацията за канцлер завоюва Франц-Йозеф Щраус, само че загуби изборите. След това през 2002 година баварецът Едмунд Щойбер беше номиниран за канцлер, тъй като всички смятаха, че Меркел е към момента неопитна като ръководител на ХДС. Но и Щойбер загуби изборите ".

Може би ХСС със Зьодер ще успее от трети опит. Това най-малко сочат социологическите анкети. Защо го избират германците?

" Пандемията извади на показ характера на политиците. И Зьодер на няколко пъти сподели, че взима по-правилните решения за Бавария, в сравнение с канцлерът за Германия. А Лашет направи тъкмо противоположното - дълго време категорично следваше канцлера Ангела Меркел и когато стартира да й се опълчва, към този момент беше късно да се профилира. Нормално е хората да не имат вяра на подобен политик ".

Защо консерваторите разрешиха това противоборство сред двамата да измести смисления избирателен спор за хрумвания и политики?

" Едно такова противоборство развива лична динамичност и тя мъчно може да се спре. Освен това - прибирам се на главния въпрос - никой не предлага тактика за бъдещето. Когато няма спор към тактики, на напред във времето излизат несъществените тематики. Живеем в доста сложен свят. Промени се връзката ни, промени се всекидневието ни. В същото време хората се усещат комплицирани и търсят отговори, които политиците не им дават. Две трети от германците не схващат днешния свят.

Иска ми се да чуя стратегически решения, прецизни отговори на тестванията, които ни предстоят. Който успее да показа визия за бъдещето, ще бъде огромният победител. Хората от дълго време мечтаят за това.

Който може да изясни днешната обстановка и да си извади верните заключения, ще завоюва доверието на хората, които в днешно време са доста комплицирани ".

Интервюто на Весела Владкова с проф. Вернер Вайденфелд в предаването  " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР